Mikser: Euroopa kaitsekulutuste tõusu pole realistlik eeldada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO tippkohtumine Chicagos.
NATO tippkohtumine Chicagos. Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjoni liige ja endine kaitseminister Sven Mikser leidis NATO tippkohtumist kommenteerides, et alliansi Euroopa liikmesriikide kaitsekulutuste tõusu pole realistlik eeldada.

«Eeldada, et kaitsekulutused hakkavad Euroopa riikides lähiaastail jõuliselt kasvama, ei ole realistlik, palju liidreid saabus Chicagosse ju G8 tippkohtumiselt, kus olid teemaks kärped ja kokkuhoid,» meenutas Mikser ETV saates «Välisilm».

«Survet kaitsekulusid tõsta praegu polegi, pigem räägiti Chicagos targast kaitsest, millele hakkab tasapisi liha luudele tekkima,» sõnas Mikser.

«Ka USA-l endal on praegu turjal 16 triljoni dollari suurune võlakoorem, ka kaitseeelarve on tugeva surve all, järgmise kümne aasta kaitsekärbetest suur osa tuleb selest, et väga suured välisoperatsioonid (Iraak, Afganistan) on lõppenud või lõppemas,» rääkis Mikser.

Vajadus Euroopa kaitsekulutusi suurendada tuleneb Mikseri sõnul ka sellest, et aasta-aastalt suureneb eurooplaste tehniline mahajäämus USAst, näiteks Liibüa operatsiooni puhul räägiti sellest, justkui oleksid eurooplased juhtrollis, aga tegelikult tugineti kriitiliste võimekuste osas tugevalt Ameerika Ühendriikidele.

«Üks oht, millest räägitakse, on, et tulevikus eurooplased ei ole enam võimelised tehniliselt koos ameeriklastega sõjatandril tegutsema,» tõdes Mikser.

«Kindlasti on aga alliansil poliitilist üksmeelt, et end tõelise ohu korral kokku võtta, ka ressurssi tegelikult Euroopas selleks ikkagi on,» kinnitas Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles