Dragoni ajalooline start ISSi suunas õnnestus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide erafirma SpaceX saatis Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) suunas teele kanderaketi Falcon 9 koos mehitamata Dragon-kapsliga.

Tegemist on kõigi aegade esimese kommertslennuga ISSile. Jaama hooldamine jäi Venemaa õlgadel pärast seda, kui USA kosmosesütikud pensionile saadeti, vahendas AFP.

Dragon oli Floridas Canaverali neemel stardivalmis juba eelmise nädala lõpus, kuid start lükati viimasel hetkel tehniliste probleemide tõttu edasi. Tänane start, mis leidis aset kell 3.44 kohaliku aja järgi, õnnestus.

Dragon-kapsel üritab põkkuda ISSiga sel reedel. Ettevõtmise õnnestumise korral loodab riiklik kosmoseagentuur NASA, et sellele järgnevad regulaarsed kommertslennud ISS-ile. Esimesel lennul viib kapsel kosmosejaama ligi tonni kaaluvat lasti.

NASA on sõlminud SpaceX-ga enam kui miljardi dollarini ulatuva lepingu kosmoselaevade arendamiseks. Pikemas perspektiivis kavatsetakse teha mehitatud kosmoselend.

Praegu maksavad ameeriklased Vene kosmoseametile iga ISSile lendava astronaudi eest raha, sest venelaste kosmoselaevad Sojuz on ainsaks ühenduseks Maa ja ISS-i vahel.

Venemaa kasseerib astronaudi eest 63 miljonit dollarit, SpaceX on lubanud vähendada «reisipileti» hinda kolmandiku võrra, kui seitsmekohaline Dragon mehitatud lendudega ükskord alustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles