Tadžikistan ja Usbekistan ulatasid USA-le abikäe

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Ühendriikide õhuväebaas Kõrgõzstanis.
Pildil Ühendriikide õhuväebaas Kõrgõzstanis. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide sõjaväeallika kinnitusel jõudis Washington kahe Kesk-Aasia riigi võimudega kokkuleppele, mis võimaldab Afganistani liitlasvägede varustamisel kasutada nende riikide territooriumi.


Dušanbes visiidil viibinud Ühendriikide kontraadmiral Mark Harnitchek ütles Tadžikistani televisoonile, et kohalikud võimud andsid nõusoleku varustada Afganistanis äärmusrühmituse Taliban mässulistega sõdivaid NATO väeüksuseid raud- ja autoteed mööda. Leping näeb ette ainult mitte-sõjalise varustuse transiiti, vahendas AFP.

Harnitcheki kinnitusel on Ühendriigid jõudnud sarnasele kokkuleppele ka Usbekistani võimudega.

USA soovib toimetada iga nädal kuni 200 varustuskonteinerit esmalt Usbekistanist Tadžikistani ja seejärel juba Afganistani.

USA pidi Afganistanis teenivate sõdurite varustamiseks otsima alternatiive, sest Usbekistani ja Tadžikistani naabruses asuv Kõrgõzstan otsustas riigi territooriumil asuva Manase sõjaväebaasi sulgeda. See on USA õhuväebaas, mis oli oluline lüli Afganistani koalitsioonijõudude varustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles