Venemaa asub loata protestijaid nuhtlema hiiglasliku trahviga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene politsei pidas duumahoone juures täna kinni vähemalt viis loata meeleavaldajat.
Vene politsei pidas duumahoone juures täna kinni vähemalt viis loata meeleavaldajat. Foto: SCANPIX

Vene parlament kiitis täna esimesel lugemisel heaks seadusmuudatuse, mis lubab sanktsioneerimata protestidel osalejaid karistada rahatrahviga, mis on enam kui kolm korda kõrgem venelaste keskmisest aastapalgast.

Võimuparteil Ühtsel Venemaal läks eelnõu läbisurumiseks siiski vaja peaaegu kõigi oma saadikute poolthäält, vastu võeti ettepanek häältega 236-207. Opositsioonierakonnad hääletasid eelnõu vastu ning mõnikümmend inimest üritas duumahoone ees piketeerida, kuid nad aeti laiali. Politsei sõnul peeti kinni vähemalt viis inimest, vahendas AFP.

«Kasutades 6.-7. mai proteste ettekäändena, ründab Ühtne Venemaa meie viimast enam-vähem toimivat demokraatlikku õigust,» ütles kommunistliku partei saadik Vadim Solovjov.

Täna heaks kiidetud eelnõutekst sisaldab maksimaalse karistusena loata demonstratsioonil osalemise eest ühe miljoni rubla ehk üle 25 000 euro suurust trahvi. Praegu tohib mõista vaid 5000-rublase trahvi (125 eurot).

Uus trahvisumma on umbes 3,5 korda kõrgem kui Venemaa elanike keskmine aastapalk eelmise aasta lõpus (allikaks Vene statistikaamet).

Mitmed võimupartei liikmed on siiski lubanud, et alandavad trahvi maksimummäära eelnõu teisel lugemisel.

Venemaa seadused poliitiliste protestide osas on lääne mõistes karmid, kuid alati neid ei rakendata. Ilma linnavõimude loata ei tohi korraldada ühtegi avalikku väljaastumist ning üritused, kus osaleb rohkem inimesi kui algselt ette nähti, saavad trahvi. Opositsiooni sõnul need reeglid aga ei kehti Kremli-meelsetele noorteliikumistele, kes Moskvas massimeeleavaldusi korraldavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles