Amnesty aastaraport kritiseerib Baltimaadest ainsana Leedut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon Amnesty International (AI) kritiseerib oma neljapäeval avaldatud aastaaruandes ainsa Balti riigina Leedut, heites sellele ette salavangla-väidete puudulikku uurimist ja homoseksuaalide tagakiusamist.

BNSi käsutuses olevas raportis puudutatakse Leedu riigiprokuratuuri 2011. aasta jaanuaris langetatud otsust lõpetada asja aegumise tõttu uurimine, kas riigis võis asuda USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla.

USA telekanal ABC News väitis 2009. aasta augustis, et Vilniuse lähistel tegutses aastail 2004-2005 CIA salavangla, kus võidi hoida kokku kaheksat terrorismis kahtlustatavat.

AI sõnul ilmnesid 2011. aastal uued andmed väidetavate varjatud CIA lendude kohta Leetu, kuid sealne prokuratuur pidas inimõiguslaste esitatud teavet ebaoluliseks ega soostunud uurimist jätkama.

Raportis viidatakse ka Guantánamo sõjaväebaasis vangistatud palestiinlasele Abu Zubaydah'le, kelle advokaatide sõnul viidi mees 2005. aastal Leetu, kus teda olevat piinatud.

AI kohaselt on Leedus samuti «laialt levinud» homo- ja transseksuaalide tagakiusamine. Märgitakse, et ehkki Leedu tühistas reklaamis ja elektroonilises meedias «seksuaalse orientatsiooni alusel diskrimineerinud» seaduse, on jätkuvalt jõus nõndanimetatud alaealiste negatiivse teabe eest kaitsmise seadus, mille mõnda sätet on kriitikud nimetanud homovaenulikuks.

Tänavune Amnesty Internationali aruanne käsitleb ühtekokku 155 riiki. Euroopast puuduvad peale Eesti ja Läti eraldi peatükid veel Islandi, Luksemburgi ja kääbusriikide kohta.

AI Saksa haru peasekretär Wolfgang Grenz ütles kolmapäeval Berliinis toimunud pressikonverentsil, et see tuleneb «ressursipuudustest», mitte tingimata asjaolust, et neis riikides ei esine inimõiguste rikkumisi. Oma 2008. aasta aruandes süüdistas AI Eestit vähemuste ja migrantide keelelises diskrimineerimises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles