NATO püsiüksuse idee võeti soojalt vastu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO kaitseministrite kohtumine Poola linnas Krakówis.
NATO kaitseministrite kohtumine Poola linnas Krakówis. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia avaldas reedel lootust, et aprillis NATO tippkohtumisel saadakse ametlik nõusolek ettepanekule luua väike alliansi kiirreageerimisvägi Euroopa kaitseks, mis vabastaks liikmesriikide sõdurid Afganistani saatmiseks.


Briti kaitseminister John Hutton tegi vastava ettepaneku Krakówis toimunud NATO kaitseministrite kohtumisel. Tema sõnul annaks see kindlustunde NATO Ida-Euroopa liikmetele ja kannustaks alliansi riike rohkem sõdureid Afganistani saatma.

Huttoni pressiesindaja sõnul võtsid ministrid idee erakordselt soojalt vastu. «Ma ütleksin isegi, et me saime sellele rohelise tule, et poliitilisel tasandil asjaga edasi minna,» seletas ta.

Brittide plaani üksikasju hakkab arutama NATO sõjaline komitee ning kokkuleppele loodetakse jõuda 3.- 4. aprilli tippkohtumisel Strasbourg'is.

NATO pressiesindaja ütles, et alliansi sõjalised juhid uurivad, kas ettepanek on kooskõlas NATO reageerimisjõududega (NRF), mille suuruseks on ette nähtud 25 000 sõjaväelast ja mida peab olema võimalik saata kiiresti erinevatesse kriisikolletesse.

NRF eksisteerib praegu suuresti paberil, sest alliansi liikmed ei ole suutnud kokkuleppida tema rollis.

Financial Times tõi neljapäeval ära Huttoni arvamuse, et tema ettepanek aitaks NATO NRFiga seotud ummikust välja. See annaks kindlustunnet ka alliansi Ida-Euroopa liikmetele, eriti Baltimaadele, kelle lõi rööpast välja Vene vägede augustikuine sissetung Gruusiasse.

«Ma loodan, et NATO-l on lihtsam Afganistanis midagi saavutada, kui ta võib olla kindel, et on olemas pühendunud sisejulgeolekujõud, kelle prioriteetide hulgas ei ole muud ülesannet kui Euroopa sisejulgeolek,» ütles Hutton lehele.

Suurbritannia ettepaneku kohaselt võiks alliansi solidaarsusjõud koosneda 1500 lahinguvalmis ja 1500 väljaõppel sõdurist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles