Uuring: Kreeka krahhile järgneks kaos Venemaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini valimislubaduste mittetäitmine põhjustaks uuringu kohaselt massidemonstratsioone üle Venemaa.
Putini valimislubaduste mittetäitmine põhjustaks uuringu kohaselt massidemonstratsioone üle Venemaa. Foto: SCANPIX

Vladimir Putin peab Venemaal arvestama suure poliitilise ebastabiilsusega, kui Kreeka lahkub euroalast, sest see vallandaks globaalse kriisi ja kukutaks naftahinda, väidab Moskva mõttekoda.

Strateegiliste Uuringute Keskuse juht Mihhail Dmitrijev ütles Bloombergile, et Kreeka lahkumise tõenäosus on suurem kui 50 protsenti ning sellele järgneks doominoefektina teiste riikide lahkumine eurotsoonist.

Venemaa peamised ohud on halvenev majandus, mis suurendaks rahva seas Putini-vastast meeleolu, ning kasvav poliitiline repressioon, selgub valitsust nõustava keskuse täna avaldatud uurimusest.

«Kui need trendid jätkuvad, näeme me ühelt poolt poliitilise vägivalla ja repressiooni eskaleerumist, teisalt suurimat majanduskriisi,» sõnas Dmitrijev, kes oli Vene asemajandusminister aastatel 2000-2004. Tema sõnul võib sellega kaasneda, et Putin kaotab kontrolli ja poliitikas puhkeb kaos.

Tänavu märtsis kolmandat korda presidendiks valitud Putini (59) jaoks tähendaks halvenev olukord maailmamajanduses seda, et valitsus ei saa täita oma lubadusi sotsiaalvallas (näiteks tõsta pensione ning riigitöötajate ja sõjaväelaste palku) ning investorid ja ettevõtted viivad Venemaalt oma kapitali ära turvalisemasse Euroopasse, rääkis Dmitrijev.

«Praegu leiab vaatamata majanduse toibumisele aset suuremastaabiline kapitali väljavool Venemaalt,» ütles ta. «Ja see kapital läheb globaalse finantskriisi epitsentrisse, milleks on Euroopa. See on sisuliselt sama, mis luua toiduvaru keset aatomiplahvatust.»

Sberbanki peaökonomist Ksenia Judajeva ütles, et Kreeka lahkumise järgse kõige mustema stsenaariumi korral kuivaks Vene majandus aastaga kokku 2,1 protsenti ning riigist voolaks välja 95 miljardit dollarit kapitali.

Venemaa saab poole oma eelarvetulust nafta ja maagaasi ekspordist ning enam kui 50 protsenti Vene ekspordist läheb Euroopasse. Kui energiahinnad peaksid nüüd kukkuma, tabab riiki rängem kriis kui 2009. aastal, prognoosib Dmitrijev.

Keskus korraldas Vene linnades küsitlusi, mis näitasid, et ühiskond on tüdinenud ja ei usalda Vene võimuladvikut. Putini valimislubaduste mittetäitmine põhjustaks uuringu kohaselt massidemonstratsioone üle Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles