Clinton keskendub Hiinas majandusele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA riigisekretär Hillary Clinton saabus täna ametlikule visiidile Hiina Rahvavabariiki, kus ta lubab lisaks keerulistele majandusküsimustele puudutada ka inimõiguste probleemi, ent kinnitas, et see ei tohi segada koostööd tähtsamatel teemadel.


Clinton kavatseb kommunistliku suurvõimu liidritega kohtudes eeskätt rääkida majanduskriisist, kliimamuutusest ja julgeolekust. Ta märkis, et nendes küsimustes on praegu suurem lootus lõhet ületada kui pikaaegsetes vaidlustes inimõiguste või Tiibeti saatuse pärast, vahendas AFP.

Soulis enne lennukisse astumist ajakirjanikega vesteldes lubas ta siiski ka viimaseid teemasid mitte unustada. «Kuid meie surve nendele probleemidele ei saa segada arutelusid üleilmsest majanduskriisist, üleilmsest kliimamuutuse kriisist ega julgeolekukriisist,» tõdes riigisekretär.

Clinton kohtub tiheda ajagraafikuga laupäeval Hiina RV presidendi Hu Jintao ja peaministri Wen Jiabao'ga, samuti välisministri Yang Jiechi'ga. Esialgu ei osanud ta öelda, kuidas suurriigid olulistes teemades omavahel hakkama saavad, kuid ta pidas vajalikuks olla dialoogis, mis aitaks saavutada üksteisemõistmist ja koostööd.

Peking on muu hulgas ka lähim liitlane Põhja-Korea juhtkonnale, mida Clinton alles äsja teravalt hoiatas. Samas on USA ja Hiina omavahel tülitsenud ka kaubandusküsimustes, sest üks süüdistab teist oma valuutaga manipuleerimises ja teine esimest protektsionismis, et saavutada selles vallas eelist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles