Poola pakub Sikorskit NATO järgmiseks juhiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski. Foto: AFP / Scanpix

Poola on NATO liitlaste seas teinud kihutustööd, et välisminister Radoslaw Sikorski saaks alliansi järgmiseks peasekretäriks, ütles täna Poola kõrge ametnik.

«Ma tõesti tõstatasin selle teema,» ütles Poola kaitseminister Bogdan Klich ajakirjanikele pärast Krakowis toimunud NATO kaitseministrite kohtumist.

«Sikorski kogemused dialoogi taasalustamisel Varssavi ja Moskva vahel oleksid alliansile eeliseks, kui avatakse uusi suhtlusteid Venemaaga,» ütles Klich.

45-aastane Sikorski on ka endine kaitseminister ja ajakirjanik ning ta on hoidunud peasekretäri koha vastu huvi ilmutamast.

«Ma tunnen end meelitatuna,» ütles ta kolmapäeval, kuigi varem ta välistas kandideerimise.

Ta lisas, et NATO peaks uusimate liikmesriikide kandidaate kõrgetele tsiviilametikohtadele tõsiselt kaaluma ja tõi välja, et Bulgaaria pakub peasekretäri kohale endist välisministrit Solomon Passyt.

Sikorski teod näisid aga enda eest kõnelevat, kui ta NATO tippkohtumisel praeguse peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi kõrval istus. Samuti oli ta kohtumise üks peaesinejatest ettekandega peagi 60-aastaseks saava alliansi uue strateegiakontseptsiooni teemal.

Oxfordi ülikooli lõpetanud Sikorski töötas 1986. ja 1989. aastal Briti meedia sõjakorrespondendina Angolas ja Afganistanis. 1988. aastal võitis ta aasta pressifoto preemia fotoga afgaani perekonnast, kes sai kannatada nõukogude armee pommirünnakutes.

Pärast kommunistliku režiimi kokkuvarisemist Poolas 1989. aastal naasis ta koju ja töötas seal Briti meedia korrespondendina, suundudes seejärel USAsse, kus ta töötas konservatiivsetes mõttekodades.

2005. aastal sai ta Poola kaitseministriks, kuid 2007. aastal astus ta tagasi, võttes seejärel vastu välisministrikoha samal aastal moodustatud uues liberaalses valitsuses.

NATO teeb uue peasekretäri teatavaks aprillis toimuval tippkohtumisel ja Schefferi ametiaeg saab ametlikult ümber 31. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles