Tai kuningaperet solvanud kirjanik pääses vanglast

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia kirjanik Harry Nicolaides mõisteti Tais kuningakoja solvamise pärast kolmeks aastaks vangi.
Austraalia kirjanik Harry Nicolaides mõisteti Tais kuningakoja solvamise pärast kolmeks aastaks vangi. Foto: AP / Scanpix

Tai kuningakoja solvamises süüdistatud Austraalia kirjanik Harry Nicolaides pääses vangistusest pärast seda, kui kuningas Bhumibol Adulyadej ehk Rama IX oli talle armuandnud.

Harry Nicolaides mõisteti kolmeks aastaks vangi selle aasta jaanuaris, teatas BBC.

41-aastasele kirjanikule esitatud süüditus põhines vähetuntud romaani peatükil, mille ta avaldas 2005. aastal ja mille 50 eksemplarist müüdi ära vaid seitse.

Bangkoki kohtu hinnangul häbistas romaani « Verisimilitude» üks peatükk nimetust kroonprintsist Tai kuninglikku perekonda. Mehe vabastamisele aitasid kaasa ka Austraalia võimud. Kirjanik saabus täna Melbourne.

Chakri dünastia üheksas monarh Bhumibol Adulyadej ehk Rama IX on konstitutsioonilise monarhina Taid juhtinud juba alates 1946. aastast. Kuningas on kõigi ühiskonnagruppide hulgas suur autoriteet ja temasse suhtutakse kui pooljumalasse.

Detsembris Tai uueks peaministriks saanud endine opositsioonijuht Abhisit Vejjajiva kinnitas ametisse astumisel, et kavatseb karmilt karistada kõiki neid, kes monarhia halba valgusesse seavad. Võimud on sulgenud umbes paartuhat kuningakoda solvavat veebiaadressi.

Tailased suhtuvad väga sallimatult igasugusesse kriitikasse nende kuningliku perekonna aadressil, seetõttu on karistused monarhi solvamise eest väga karmid.

2007. aastal määras Tai kohus šveitslasele Oliver Juferile monarhi piltide moonutamise eest koguni kümneaastase vanglakaristuse, kuid hiljem anti mehele armu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles