Leedulased kutsuvad Grybauskaitet presidendiks kandideerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurovolinik Dalia Grybauskaite.
Eurovolinik Dalia Grybauskaite. Foto: Reuters / Scanpix

Leedus on kodanike algatusrühm alustanud toetusallkirjade kogumist eurovolinik Dalia Grybauskaite presidendikandidaadiks esitamise üleskutsele.

Allkirju kogutakse portaalis facebook.com loodud võrguküljel uzgrybauskaite.lt. Laupäeva pärastlõunaks oli üleskutsele alla kirjutanud 850 inimest.

Aktivistide meelest tooks Grybauskaite Leedu poliitikasse värsket õhku, oleks õige alternatiiv ning hoolitseks kodanike heaolu, mitte oligarhide tasku täitmise eest.

Aktsiooni eestvedaja Gaja Bartuseviciute tunnistas BNSile, et algatus ei ole eurovolinikuga kooskõlastatud ning Grybauskaite ei ole toetust palunud.

Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Grybauskaite on juba mitu kuud püsinud poliitikute populaarsustabeli tipus, edestades nüüd juba ka president Valdas Adamkust. Ent Grybauskaite ei ole siiani teada andnud, kas ta kavatseb presidendiks kandideerida või ei. Ta on öelnud vaid, et võiks valimistest osa võtta sõltumatu kandidaadina.

Soovist riigipeaks kandideerida on praeguseks teatanud erukindral Ceslovas Jezerskas, kirjastaja Algirdas Pilvelis, Kodanike Demokraatia Partei liider Algimantas Matulevicius, Rahvusliku Taassünni Partei juht ja parlamendi esimees Arunas Valinskas, sellele on vihjanud ka konservatiivist Euroopa Parlamendi saadik Laima Andrikiene.

Erakondadest on ainsana teatanud ametlikult oma presidendikandidaadi Kord ja Õiglus, seades valimistele üles oma seimifraktsiooni vanema Valentinas Mazuronise.

Keskvalimiskomisjon hakkab presidendiks pürgijatelt avaldusi vastu võtma 26. veebruaril. Kandidaate saab üles seada 14. märtsini.

Presidendivalimised toimuvad Leedus 17. mail. Vajaduse korral toimub 7. juunil teine voor samaaegselt Euroopa Parlamendi valimistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles