Raamat: CIAs oli kümneid Kuuba agente

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba endine juht Fidel Castro
Kuuba endine juht Fidel Castro Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) endise agendi-analüütiku Brian Latelli avaldatud raamatus seisab, et Kuuba luureagendid imbusid CIAsse.

Raamatu andmetel oli Kuubat juhtinud Fidel Castro valitsusajal USA luureorganites umbes 40 kaksikagenti, kirjutab Helsingin Sanomat.

Sellega püüdis Castro takistada enda mõrvamist USA agentide poolt.

USAl ei olnud nende ridadesse imbunute kohta andmeid enne kui kuubalasest kaksikagent Florentino Aspillaga palus 1987. aastal USAlt asüüli ning selle paljastas.

«Alates selleni olid USA agendid kuubalasi alahinnanud. USA luureorganid ei suutnud ette kujutada, et väike ja kommunistlik Kuuba suudaks maailmatasemel agente koolitada ning neid luureoperatsioonile saata,» kirjutab Latell oma raamatus.

Aspillaga kogus Kuuba jaoks luureandmeid 25 aastat.

Latelli raamat põhineb Aspillaga, teiste USA poolele üle tulnud Kuuba agentide ja CIA töötajate intervjuudel ning tuhandetel CIA dokumentidel, mis ei ole enam klassifitseeritud salajaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles