Sõjatribunal karistas Libeeria ekspresidenti 50-aastase vangistusega

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline sõjatribunal mõistis Libeeria endise presidendi Charles Taylori süüdi Sierra Leone mässuliste toetamises, karistades teda 50-aastase vangistusega.

Kohtuprotsess Hollandis Haagi lähedal asuvas Leidschendami sõjakuritegude eritribunalis algas Libeeria endise liidri üle viie aasta eest, vahendas AFP.

Prokurör nõudis 64-aastasele Taylorile 80-aastast vangistust. Kohtualuse advokaat püüdis rääkida välja sellise pikkusega karistust, pärast mida oleks Tayloril veel lootust vabaks saada.

Ta peaks minema karistust kandma Briti vanglasse. Kuna advokaat kaebab aga ilmselt edasi, siis jääb Taylor esialgu Haagi.

Sierra Leones aastatel 1991-2002 aset leidnud sõjas hukkus kümneid tuhandeid inimesi. Lisaks mõrvari, sandistati, vägistati ja orjastati kümneid tuhandeid tsiviilelanikke. Sõjategevuse tulemusena hukkus hinnanguliselt 120 000 inimest.

Taylor tundis kahetsust ohvritele tekitatud kannatuste pärast, kuid oma sõnul tegutses ta üksnes stabiilse olukorra nimel Lääne-Aafrikas.

Kohus leidis, et Taylor teadis mässuliste relvastumist toetades nende korraldatavatest õudustest. Vastutasuks sai ta teemante, millest nii mõnegi oli kaevanud välja orjad.

Taylor põgenes Nigeeriasse 2003. aastal pärast vahistamisorderi väljastamist. Ta võeti kinni ja toimetati Haagi aastal 2006.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles