Obama keelevääratus šokeeris Poolat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama andmas Jan Karskile määratud Vabadusmedalit endisele Poola välisministrile Adam Daniel Rotfeldile.
USA president Barack Obama andmas Jan Karskile määratud Vabadusmedalit endisele Poola välisministrile Adam Daniel Rotfeldile. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama sõnavõtt, milles ta nimetas Poola territooriumil asunud Natsi-Saksamaa hävituslaagrit «Poola surmalaagriks», šokeeris Varssavit.

Obama kasutas säärast fraasi eile, kui andis postuumselt üle USA kõrgeima tsiviilaumärgi, Presidendi Vabadusmedali, endisele Poola vastupanuvõitlejale Jan Karskile, vahendas AFP.

Valge Maja teatas hiljem, et president «rääkis valesti» ja väljendas kahetsust, selgitades, et Obama pidas silmas Poolas paiknenud surmalaagrit.

Poola peaminister Donald Tusk teatas aga täna, et Obama sõnad tegid haiget kõigile poolakatele ja et ta ootab nüüd Washingtonilt enamat kui lihtsalt «kahetsust».

«Olen veendunud, et meie Ameerika sõbrad saavad endale täna lubada tugevamat reaktsiooni kui lihtne kahetsuse väljendus Valge Maja pressiesindajalt – reaktsiooni, mis oleks rohkem meelestatud sääraste eksimuste lõplikule elimineerimisele,» ütles Tusk Varssavis ajakirjanikele.

Poola ekspresident Lech Walesa nimetas Obama eksimust kuldseks võimaluseks ajalugu selgeks rääkida.

Natsi-Saksamaa okupatsiooni ajal aastatel 1939-1945 tapeti Poolas ligi kuus miljonit Poola kodanikku. Enam kui pooled neist ohvritest olid juudid ja nemad omakorda moodustasid poole kuuest miljonist Euroopa juudist, kes surid holokausti käigus. Paljud tapeti Natsi-Saksamaa poolt just Poolasse rajatud surmalaagrites.

Poola valitsus jälgib seetõttu tähelepanelikult, kas maailma meedias kasutatakse natside laagrite kohta «Poolat» omastavas tähenduses, sest peab säärast terminit – isegi, kui tegemist on üksnes geograafilise viitega – valeks, kuna jätab mulje, nagu vastutaks ka Poola riik Natsi-Saksamaa poolt toime pandud jõleduste eest.

Karski oli Poola eksiilvalitsuse ohvitser, kes infiltreerus ukrainlasest valvuriks riietatuna Varssavi getosse ja nägi pealt, kuidas juute massiliselt rongidega surmalaagritesse viidi. Ta andis nähtust teada lääneriikidele, olles üks esimesi, kes teavitas maailma holokaustist. Hiljem sai temast Georgetowni ülikooli professor ja ta suri Washingtonis 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles