Iirlased hääletavad fiskaalleppe üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa lipp
Iirimaa lipp Foto: SCANPIX

Iirimaal toimub täna rahvahääletus Euroopa Liidu fiskaalleppe üle, mille poolehoidjaid on viimaste arvamusuuringute kohaselt rohkem kui vastaseid.

Üllatused on siiski võimalikud, kuna kolmandik küsitlustele vastanuist ei osanud oma seisukohta öelda.

Iiri referendum oli ainus rahvahääletus ELi fiskaalleppe üle, mille eesmärk on karmistada kontrolli riikide eelarvepoliitika üle. Leppe on allkirjastanud kõik ELi liikmed peale Iirimaa ja Tšehhi.

Iiri peaminister Enda Kenny kannustas pühapäeval telepöördumises valijaid rahvahääletusel fiskaallepet heaks kiitma, hoiatades, et selle tagasilükkamine saadaks signaali, et Iirimaa ei suhtu tõsiselt oma eelarvepuudujäägi vähendamisse ning ei ole enam eurotsooni turvaline liige.

Kenny sõnul aitab «jah» tänasel referendumil tagada seda, et Iirimaa saab 2013. aastal vajaduse korral toetust ELi päästefondidest. Iirimaa praegused Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) abipaketid saavad läbi järgmise aasta lõpuks ning ELi fiskaalleppes on kirjas, et tulevastele laenudele on juurdepääs ainult leppe ratifitseerinud ELi liikmetel.

«Tugev «jah» loob kindlustunde ja stabiilsuse, mida meie riik vajab edasi liikumiseks majanduse taastamise teel. See lepe ei lahenda kõiki meie probleeme, kuid on osa lahendusest,» ütles Kenny neli minutit väldanud telepöördumises.

Hääletus algab kell üheksa hommikul Eesti aja järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles