Saakašvili võrdles sõda Gruusias Teise maailmasõjaga

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lahingumasinad Gruusias.
Vene lahingumasinad Gruusias. Foto: SCANPIX

Lätis riigivisiidil viibiv Gruusia president Mihheil Saakašvili võrdles eile Läti Ülikoolis peetud loengus 2008. aasta augustisõda Teise maailmasõjaga.

«Selgub, et poolakad olid tegelikult need, kes alustasid Teist maailmasõda ja kes olid piisavalt hullud, et tulistada Saksa territooriumil asuvat raadiojaama. Juhuslikult viisid sakslased piiri lähedal läbi sõjalisi manöövreid ja vastasid tähtsusetule Poola rünnakule kogu riigi okupeerimisega,» märkis Saakašvili, viidates Gleiwitzi linnakeses (nüüd Gliwice - toim) 1939. aastal toimunud intsidendile, mille käigus sakslased ise ründasid oma territooriumil piiriäärset raadiojaama, et saada ettekäänet kallaletungiks Poolale, vahendas Läti uudisteagentuur LETA.  

«Sarnaseid kokkulangevusi võis märgata ka Gruusia ja Venemaa vahelise sõja alguses, kui «hullud grusiinid» ründasid, aga Venemaa viis puhtjuhuslikult sel ajal läbi sõjalisi manöövreid,» võrdes Saakašvili, kelle sõnul ei tohiks Vene võimude väiteid augustisõja kohta tõsiselt võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles