Inimõiguslased: Vene relvasaadetis saabus laupäeval Süüria sadamasse

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO vaatlejate auto Damaskuses.
ÜRO vaatlejate auto Damaskuses. Foto: SCANPIX

Vene kaubalaev, mis lääneriikide ametnike sõnul oli pilgeni täis relvi Damaskusele, peatus läinud nädalavahetusel Süüria sadamalinnas Tartuses, ütlesid inimõiguslased neljapäeval.

«Tänane ajakohastatud laevade andmebaas näitab, et Professor Katsman peatus tõepoolest Tartuse sadamas 26. mail 2012. aastal enne Kreekasse Piraeusesse siirdumist,0 ütles inimõigusorganisatsiooni Human Rights First esindaja Sadia Hameed Reutersile.

Lääneriikide ametnikud kinnitasid naise sõnu, märkis Reuters. Agentuuri kohaselt ütlesid ametnikud, et nende arusaamise järgi vedas laev relvastust Süüria valitsuse jaoks, mille julgeolekujõud on viimased 14 kuud rünnanud üha paremini relvastunumaid ülestõusnuid.

Venemaa ÜRO missiooni pressiesindaja ütles Reutersile, et uurib teateid.

Hameed ütles, et Human Rights First jälgis laeva teekonda 25.-27. maini ning avastas 26. mail ajavahemiku, mil laeva asukohta näitav transponder oli ilmselt välja lülitatud.

Süüria on üks peamisi Venemaa relvade ostjaid. USA ja Euroopa Liit on teinud ettepaneku, et ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestaks Süüriale nii relvaembargo kui teised sanktsioonid, ent Venemaa koos Julgeolekunõukogu teise vetoõigusega riigi Hiinaga on takistanud sellised katsed. Venemaa on samuti keeldunud peatamast relvatarneid Damaskusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles