Tume šokolaad vähendab südamehaiguse riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalia teadlased on avastanud, et tahvel tumedat šokolaadi päevas aitab nõrga südamega inimestel ära hoida südamerabandusi.

Melbourne’i teadlased Monashi ülikoolist kaasasid oma uurimusse üle kahe tuhande austraallase ja jõudsid järeldusele, et sada grammi 70 protsendi või kõrgema kakaoubade sisaldusega tumedat šokolaadi päevas on tõhus ennetusabinõu südamehaiguse riski vähendamiseks.

«Meie tiim leidis, et 70 surmavat ja 15 mittesurmavat südame-veresoonkonna haiguse juhtumit on võimalik ennetada kuni kümne tuhande kõrge südamehaiguse riskiga patsiendi seas, kes söövad kümne aasta jooksul iga päev tumedat šokolaadi,» sõnas uuringu juht Ella Zomer.

Seega võib «tumeda šokolaadi teraapia» olla alternatiivraviks või lisarohuks neile, kellel on kõrge risk südame-veresoonkonna haiguse tekkeks.

Kõrge kakaoubade sisaldusega šokolaad on kasulik, sest see sisaldab antioksüdanti polüfenooli, mis stimuleerib vereringet ja alandab vererõhku.

Polüfenooli leidub ka näiteks rohelises tees, punastes õuntes ja mustikates.

Seevastu eksperdid on öelnud, et liigne tumeda šokolaadi tarbimine on eelduseks ülekaalule, mis on peamine põhjus südame-veresoonkonna haiguse tekkeks.

«Me ei ütle, et riskigrupp peaks tumedat šokolaadi sööma ainsa ennetava abinõuna. See on ainult väike osa elustiili muutusest, mis koosneb õigest toitumisest ja aktiivsest liikumisest,» täpsustas üks uuringu läbiviijatest Chris Reid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles