Austraalia endine peaminister sai haruldase ordeni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise peaministri proua Jeanette Howard, John Howard ja Briti kuninganna Elizabeth II eilsel tseremoonial.
Endise peaministri proua Jeanette Howard, John Howard ja Briti kuninganna Elizabeth II eilsel tseremoonial. Foto: SCANPIX

Endine Austraalia peaminister John Howard saab kuninganna Elizabeth II teeneteordeni, mida jagatakse välja kuni 24 elusolevale inimesele, kellest pea kõik on britid.


Teeneteorden (Order of Merit) on haruldane autasu, mille annab kuninganna isiklikult ja sellega tunnustatakse teeneid Rahvasteühenduse riikides.

«Olen sellest isiklikust komplimendist liigutatud, kuid näen selles ka märki kuninganna suurest kiindumusest ja lugupidamisest Austraalia vastu,» ütles Howard eile õhtul pärast tseremooniat Buckinghami palees.

Kuninganna teeneteordeni on väheste välismaalastena saanud ema Teresa ja Nelson Mandela. Praegu elavate ordenikandjate hulgas on endine Briti peaminister Margaret Thatcher, ajakirjanik ja loodusfilmide autor sir David Attenborough, World Wide Webi looja Tim Berners-Lee ja kunstnik David Hockney.

Varem on seda au jaganud sellised kuulsused nagu õde Florence Nightingale, skulptor Henry Moore, helilooja Edward Elgar, kirjanikud Thomas Hardy ja T.S. Eliot ning peaminister Winston Churchill.

Veendunud monarhist Howard oli Austraalia peaminister 1996. aastast kuni 2007. aastani. Tema ajal lükkasid austraallased referendumil tagasi ettepaneku katkestada sidemed kuningliku perekonnaga ja ta jäi lõpuni häälekaks Austraalia vabariigiks saamise vastaseks.

Howard on elusolevate teeneteordeni pälvijate seas 23. ja üldarvestuses 189. kõrge autasu saanud inimene.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles