Kasahstan tugevdas piirivalvurite hukkumise tõttu valvet Hiina piiri juures

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani lipp
Kasahstani lipp Foto: SCANPIX

Kasahstani võimud tugevdasid valvet Hiinaga külgneval piiril ja seda 14 piirivalvuri hukkumise tõttu segastel asjaoludel Almatõ oblastis Alakoli rajoonis.

Riikliku telekanali Habar andmetel on Almatõ-Oskemeni maanteel relvastatud valvepostid, kus kontrollitakse mööduvaid autosid. Alakoli asulates on «kõrgendatud valvelolek» ja ametnikud on kutsunud kohalikke üles ettevaatlikkusele ja valvsusele.

Habari andmetel leidis erakordne vahejuhtum aset ööl vastu 28. maid, kuid Arkankergeni piirivalvekordoniga ei saadud sideühendust, mistõttu saadeti üks grupp piirivalvureid sinna asja uurima.

Kohapeal selgus, et kordoni peahoone, toiduainete- ja ka moonalaod on maha põletatud. Samast leiti ka 14 sõjaväelase surnukeha. Meeste surma põhjust pole avalikustatud.

Kõnealuses kordonis teenis 15 sõjaväelast, kuid ühte pole senini leitud.

Kui alguses teatas meedia, et relvad on kordonist kadunud, siis piirivalveamet lükkas selle ümber. Julgeolekukomitee ülema asetäitja ja piirivalveameti ülema Nuržan Mõrzalijevi sõnul on kõik 15 teenistusrelva üles leitud ja ekspertiisi saadetud.

Kordonist mitte väga kaugel asuvast jahimajakesest leiti ühe jäägri surnukeha. Talle oli tulistatud pähe.

Piirivalvekordonist on kadunud kuus hobust, neid alles otsitakse taga.

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev nimetas juhtunut eile terroriaktiks. Samas ta lisas, et piirivalvurid hukkusid mingite «sisekonfliktide tõttu».

Piirivalveameti ülem on oletanud, et tuleõnnetus leidis aset ajal, kui kõik magasid, kuna surnukehad leiti voodite jäänustest.

Kohalikes netifoorumites spekuleeritakse juhtunut lahates nii olmetüli kui terroristide rünnaku teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles