Assad süüdistab välisriike Süüria hävitamise plaanis

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad pidas täna esimese kõne 7. mail valitud uues parlamendis ja süüdistas välisriike vandenõus Süüria hävitamiseks.

«Maskid on langenud ja rahvusvaheline roll Süüria sündmustes on nüüd ilmne,» ütles Assad ja lisas, et valimised olid heaks vastuseks «kuritegelikele mõrtsukatele ja nende rahastajatele».

President avaldas austust Süüria vägivalla tsiviil- ja sõjaväelastest «märtritele», kinnitades, et nad ei valanud verd asjata.

«Meid ei ähvarda poliitiline probleem, vaid plaan riik hävitada,» hoiatas Assad ja välistas dialoogi opositsiooniga, kes soovib välisriikide sekkumist.

«Süüria on avatud kõigile süürlastele nende vaadetest sõltumata, aga terrorism ei saa olla poliitilise protsessi osa ja me peame terrorismiga võidelda, et riik terveks ravida.»

President puudutas oma kõnes ka piirkonna riikides puhkenud araabia kevade ülestõusudele, kuid ütles: «Süüria rahvas on intelligentne ega jäljenda pimesi mujal toimuvat.» Seda näitavat tõik, et «miljonid» inimesed on võimude toetuseks tänavatele tulnud, sest nad saavad aru, mida Süüria tegelikult vajab.

Assad käsitles oma kõnes ka Houla veresauna, öeldes, et selle korraldasid «elajad».

«See, mis toimus Houlas ja mujal (Süürias), on brutaalsed massimõrvad, mida poleks toime pannud isegi elajad,» ütles Assad.

Süüria keskosas Houlas hukkus 25. ja 26. mail veresaunas vähemalt 108 inimest, nende seas 49 last ja 34 naist. Rahvusvaheline kogukond süüdistas toimunus Süüria võime.

Araabia liidrid kutsuvad ÜRO Julgeolekunõukogu Süüria verevalamise peatamiseks otsustavaid samme astuma. Rahutused riigis on kestnud juba alates 2011. aasta märtsist ning ÜRO ja Araabia Liiga rahuplaan ega 300 vaatlejat ei ole suutnud lahendust tuua.

Süüria rahuplaani koostanud Kofi Annan rõhutas eile, et Assad on konflikti lahenduse võti, kuid hoiatas kõikehõlmava usukonflikti ja kodusõja eest, kui lahendust leida ei õnnestu.

Annani vahendusel leppisid Süüria konfliktipooled 12. aprillil kokku relvarahus, kuid pärast seda on tapetud 2300 inimest. Ohvrite arv alates möödunud aasta märtsist on üle 13 400.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles