Venemaa ja ELi tippkohtumine algas mitteametliku õhtusöögiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu juhid Barroso ja van Rompuy.
Euroliidu juhid Barroso ja van Rompuy. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumine, millel keskendutakse kaubandussidemetele, arengutele pärast ülemaailmset rahanduskriisi, energiaprobleemidele ja viisapoliitikale, algas pühapäeval Peterburi lähedal Strelnas kitsas ringis mitteametliku õhtusöögiga.

Venemaa delegatsiooni juhib 29. tippkohtumisel president Vladimir Putin. ELi meeskonna eesotsas on ELi president Herman van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, sellesse kuulub euroliidu välispoliitikajuht Catherine Ashton ja veel mitmed teised kõrged ametnikud.

«Õhustöögilaua diskussioonide keskseks teemaks on kavandatud olukord Venemaal ja ELis, muu hulgas finants- ja majanduskriisi tagajärgedest ülesaamise ja nõukogudejärgse ruumi integratsiooniprotsessi kontekstis,» ütles Putni rahvusvaheliste suhete abi Juri Ušakov.

Pole välistatud, et üles kerkib ka mõni rahvusvaheline küsimus, kuid harilikult on need teise päeva töölõuna teemad.

«Diskussioonid on planeeritud Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida teemal- olukord Liibüas ja Süürias -, Iraani tuumaprogramm, olukord Korea poolsaarel ja muud olulised küsimused,» loetles Ušakov.

Kord poole aasta jooksul peetava tippkohtumise ametlik osa on esmaspäeval.

Ametlikus osas tuleb arutusele neli «ühisruumi»: ühine majandusruum, mis kätkeb ka keskkonda, ühine vabadus-, julgeoleku-ja õigusruum, ühine välisjulgeoleku ruum, seal hulgas kriiside lahendamine ja relvastuse leviku piiramine, ning teadus- ja haridusruum, mille üks osa on kultuur.

Kõne alla võetakse ELi ja Venemaa kaubavahetus viimase Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) liitumise kontekstis ning Euraasia integratsiooniprotsess. Mööda ei saa minna ka energiapoliitikast.

Ušakovi sõnul päevakorras kindlasti viisavabadus venelastele lühireisideks ELi riikidesse ja vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles