Hodorkovski kaitsjad kardavad veel 22-aastast vangistust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski peab tuleval nädalal taas Moskvas kohtu ette astuma.
Mihhail Hodorkovski peab tuleval nädalal taas Moskvas kohtu ette astuma. Foto: AP / Scanpix

Siberist Tšita oblastist Moskva vanglasse toodud endist naftafirma Jukos omanikku Mihhail Hodorkovskit ootab uus kohtuprotsess, mis võib tema advokaatide hinnangul tähendada veel paarikümneaastast vangistust.


Uudisteagentuuri AFP teatel istub kunagi Venemaa rikkamate sekka kuulunud Ho­dor­kovski nüüd taas Matroskaja Tišina vanglas, kus teda hoiti ka enne esimest kohtuprotsessi.

Vene uudistekanali Interfax andmeil on praegu üheksa-aastast vanglakaristust kandev Hodorkovski saanud loa kohtuda abikaasa Inna ja viieliikmelise kaitsemeeskonnaga.

Hiina piiri äärest Tšitast on Moskvasse toodud ka tema sõber ja äripartner Platon Lebedev. 3. märtsil algab uus kohtusaaga. Sel korral süüdistatakse neid aastatel 1998–2003 ligi triljoni rubla omastamises ja peaaegu 450 miljardi rubla suuruses rahapesus. Ühe Hodorkovski advokaadi Karinna Moskalenko sõnul püüavad tema ja ta kolleegid näidata, et see süüdistus on absurdne.

«Hodorkovskit võib oodata veel kuni 22 ja pool aastat vanglas,» ütles tema kaitsemeeskonna esindaja Maksim Dbar AFP-le. Nende hinnangul on selge, et Vene võimud püüavad tegelikult opositsiooniparteide rahastamise eest kinnipidamisasutusse saadetud ärimeest jätta sinna pikemaks ajaks, kui praegune karistus ette näeb.

«Julgeolekujõudude bürokraadid on raisanud mitu aastat, suuri summasid riigi raha ja enda mainet, selleks et fabritseerida neid naeruväärseid süüdistusi,» vahendas kaitsjate hinnangut toimuvale BBC.

Lisaks süüdistatakse kunagist oligarhi ka kongikaaslase Aleksandr Kutšma seksuaalses ründamises. Vangla õmblustööstuses Hodorkovski ülemuseks olnud Deniss Jurinski sõnul on selline süüdistus totaalne jama. «Ma olen veendunud, et Kutšma lihtsalt pandi seda väidet kirjutama, et see rikuks tema ennetähtaegse vabastamise avaldust,» märkis Jurinski.

Samas tunnistas Jurinski, et tööstuses polnud ärimehest tõesti eriti kasu. «Temast masinisti ei saa,» lausus endine kaasvang. «Kuidas sa õpetad inimest, kui algusest peale on selge, et ta pole kunagi käsitsenud midagi muud peale paberite ja raha?»

Mihhail Hodorkovski


•    Sündis 26. juunil 1963


•    1980ndatel asutas kaasüliõpilastega arvutifirma


•    1987. aastal asutas Menatepi panga


•    1995. aastal ostis naftafirma Jukos


•    2003. aastal arreteeriti süüdistatuna kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses ning kahe aasta pärast mõisteti üheksaks aastaks vangi


Allikas: BBC, PM
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles