Hiina lükkas tagasi Prantsusmaa nõude vabastada Tian'anmeni vangid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tian'anmeni veretöö aastapäev 4. juunil
Tian'anmeni veretöö aastapäev 4. juunil Foto: AFP / Scanpix

Hiina keeldus enne tähtaega vabastamast 1989. aastal Taevase Rahu väljakul protestinud meeleavaldajad, öeldes, et nad on vastu lääneriikide sekkumisele Hiina siseasjadesse.

Prantsusmaa nõustus eile USA-ga, kes nõudis, et Hiina vabastaks isikud, kes vangistati 1989. aastal Pekingi Taevase Rahu väljaku demonstratsioonis osalemise tõttu.

«Me väljendame suurt rahulolematust ja kindlat vastuseisu Prantsusmaa avaldusele,» sõnas välisministri esindaja Liu Weimin. «See on Hiina siseasjadesse sekkumine.»

Hiina peab ikka veel 23 aastat tagasi toimunud Tian’anmeni väljaku demonstratsiooni kontrrevolutsiooniliseks ülestõusuks ja on keeldunud tunnistamast, et nad on valesti käitunud meelt avaldanute ja nende pereliikmete suhtes.

Eile ütles Prantsuse välisministri esindaja Bernard Valero, et Pariis nõuab vangide vabastamist. «Ka Euroopa Liit on jätkuvalt juhtinud Hiina autoriteetite tähelepanu Taevase Rahu väljakul arreteeritud vangide olukorrale,» lisas Valero.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles