Vene duumasaadikud venitavad vastuolulise eelnõu heakskiitmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma liikmed Ilja Ponomarjov (ees vasakul) ja Dmitri Gudkov.
Vene riigiduuma liikmed Ilja Ponomarjov (ees vasakul) ja Dmitri Gudkov. Foto: SCANPIX

Vene opositsioonierakond asus täna meelega venitama loata meeleavaldajaid senisest palju suuremate trahvidega ähvardava seaduseelnõu vastuvõtmist.

Putini režiimi kummitempliks peetavas riigiduumas oli tegemist tavatu spektaakliga. Õiglase Venemaa fraktsioon esitas eelnõu teisel lugemisel enam kui 400 muudatusettepanekut ja nõudis seejärel iga ettepaneku üksikasjalikku ettelugemist, vahendas AFP.

Eelnõu lubaks sanktsioneerimata protestide korraldajaid karistada ühe miljoni rubla ehk üle 24 000 euro suuruse rahatrahviga, mis on enam kui kolm korda kõrgem venelaste keskmisest aastapalgast. Loata demonstratsioonil osalemise eest saaks edaspidi mõista maksimaalselt 300 000 rubla (7270 eurot) trahvi.

Ühtsel Venemaal on riigiduumas siiski piisavalt liikmeid, et eelnõu läbi suruda. Mitmed liikmed täna aga puudusid ning nende eest vajutasid nuppe kolleegid.

Eelnõu esitati vähem kui kuu aja eest ning läbis esimese lugemise 22. mail. Venitamistaktika eesmärk on sundida parlamenti eelnõu hääletus edasi lükkama.

Arutelu algas täna kella 13 paiku. Õiglase Venemaa saadik Ilja Ponomarjov luges monotoonselt ette oma muudatusettepanekuid, kella 17ks oldi jõutud kolmanda ettepaneku juurde.

«Kasutame oma põhiseaduslikke õigusi... Arvan, et see on normaalne tsiviliseeritud parlamentaarne lahing,» ütles duumas teine Õiglase Venemaa saadik Dmitri Gudkov.

Ka Human Rights Watch kritiseeris täna eelnõu, öeldes, et see ohustab tõsiselt õigust rahumeelsele kogunemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles