Austraalia minister sõitis Pekingisse visiidile ilma mobiiltelefonita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia kaitseminister Stephen Smith
Austraalia kaitseminister Stephen Smith Foto: AFP / Scanpix

Austraalia kaitseminister Stephen Smith on esimesel välisvisiidil kasutusele võtnud meetmed, et nurjata Hiina spioonide katsed nende delegatsiooni pealt kuulata, jättes oma mobiili ja arvuti enne Pekingisse sõitu Hong Kongi.

Hoolimata hea tahte visiidist, mille eesmärgiks on riikidevahelist usaldust suurendada, otsustas Smithi delegatsioon oma telefonid Pekingis uute vastu vahetada.

«Me kõik tunneme Hiinat, see on standardne nõuanne,» ütles visiidiga seotud allikas Fairfax Mediale. «Me teame, et ministrid on sihtmärgiks.»

Hiinat on korduvalt süüdistatud laiaulatuslikus küberspionaažis, mille sihtgrupiks on välismaa autoriteedid. Väidetavalt häkiti Austraalia peaministri ja teiste kabinetiliikmete arvutitesse.

Endine välisminister Stephen Smith ei kinnitanud, kas ta on varem sarnaseid meetmeid kasutusele võtnud, kuid ta tundis muret salakuulamise pärast.

«Me panustame palju, et ministrite suhtlused jääksid konfidentsiaalseks,» ütles Smith. Ta lisas, et küberrünnakud on väga tõenäolised ja inimesed peavad kasutusele võtma ennetavaid abinõusid.

Smith on Austraalia kaitseministrina oma esimesel välisvisiidil, mille eesmärgiks on vähendada riikidevahelist püsivat ebausaldust.

Austraalia on kritiseerinud Hiina läbipaistvuse puudumist, mis on seotud nende sõjaväelise edutamisega. Samal ajal on Peking muret tundnud Austraalia plaanide pärast, mille järgi võetakse kasutusele uued allveelaevad ja ballistilised raketid.

«Austraalia on positiivne ja optimistlik Hiina esilekerkimise suhtes,» ütles Smith. «Me tahame, et Hiinast saaks edasiviiv jõud, kes aitab kaasa harmoonilisele maailmakorrale.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles