Pekingis pani kolm inimest end põlema

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politseiauto valvamas ristmikku Pekingi südames, kus süütasid end täna põlema kolm väidetavat protestijat.
Hiina politseiauto valvamas ristmikku Pekingi südames, kus süütasid end täna põlema kolm väidetavat protestijat. Foto: AP / Scanpix

Pekingi südames asuva Tiananmeni ehk Taevase rahu väljaku lähedal pani end meedia andmetel täna põlema kolm inimest, kes politsei kinnitusel olid saabunud linna isikliku protestiga.


Nad istusid ühes sõidukis, millest vallandasid leegid kohaliku aja järgi kella kolme paiku pärastlõunal (kui Eestis oli kell üheksa hommikul), vahendasid AFP ja Reuters linnavalitsuse pressiesindajat, kes rääkis ametliku Xinhua agentuuriga.

Changani avenüü ja Wangfujingi ostutänava tiheda liiklusega ristmik, kus intsident aset leidis, asub umbes kilomeetri kaugusel Tiananmeni väljakust, kus kehtivad karmid julgeolekumeetmed.

Pekingi avaliku julgeoleku büroo pressiteenistusest teatati hiljem, et kolmik oli tulnud pealinna esitama petitsiooni ühe isikliku probleemi pärast, mida aga ei täpsustatud. Kaks end põlema süüdanud meest viidi teate kohaselt haiglasse vigastustega, mis ei olnud eluohtlikud.

Reuters vahendas üht pealtnägijat, kes rääkis, et ta nägi mingit süütavat seadeldist plahvatamas, kui politsei avas jõuga ukse väikesel hõbedasel autol, mille katusele olid kinnitatud ilmselt kolm Hiina lippu.

Suitsevast sõidukist tõsteti rattaga sündmuspaigast möödunud allika väitel välja üks lõtv keha, mis asetati asfaldile. Samal ajal tõmmati teisest aknast välja üht karjuvat naisterahvast. Samuti nägi ta enda sõnul, kuidas tagaistmelt võeti ära tekke ja kanistreid.

Pekingi võimude kinnitusel peatati tänaval võõra numbrimärgiga auto, mis tundus kummaline. Teates ei viidata kuidagi sellele, et juhtunu oleks olnud mingisugune eneseohverdus või autos viibinud mehed allasurutud vähemusrahvuste esindajad.

Kella poole kuueks oli tänaval liiklus normaliseerunud. Changani avenüü on suurlinna üks peamisi ida-lääne-suunalisi magistraale.

Tiananmeni väljakul suruti vägivallaga kahe aastakümne eest veriselt maha suured tudengimeeleavaldused, kuid poliitilisi aktsioone korraldatakse selle ümbruses rangest valvest hoolimata aeg-ajalt ikka.

2001. aastal süütasid end samal väljakul viis inimest, kes võimude kinnitusel kuulusid keelatud Falun Gongi spirituaalsesse liikumisse, ehkki viimase esindajad seda siis eitasid. 2006. aastal süütas end seal samuti üks mees, kes protesteeris palgata jäämise pärast.

Hiina Rahvavabariigi parlament alustab uut istungjärku järgmisel nädalal ning seetõttu on pealinna saabumas hulgaliselt pahaseid kodanikke, kes tahavad esitada võimudele oma kaebusi näiteks korruptsiooni, kaotatud maade ja töökohtade, aga ka raisku läinud investeeringute pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles