Shanghai Koostööorganisatsioon vastustab sõjalist sekkumist Lähis-Idas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shanghai Koostööorganisatsiooni liidrid Pekingis.
Shanghai Koostööorganisatsiooni liidrid Pekingis. Foto: SCANPIX

Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) liidrid allkirjastasid neljapäeval Pekingis ühisdeklaratsiooni, millega vastustatakse igasugust sõjalist sekkumist Lähis-Idas.

«Liikmesriigid on vastu sõjalisele sekkumisele selle regiooni asjadesse, avaldades survet võimu üleandmiseks või kasutades ühepoolseid sanktsioone,» seisis SCO Pekingis peetud tippkohtumise lõppemisel allkirjastatud avalduses.

SCO avaldas ühtlasi vastuseisu sõjalise jõu kasutamisele Iraanis, öeldes, et see seaks ohtu üleilmse julgeoleku.

«Igasugune katse lahendada Iraani probleemi jõuga on vastuvõetamatu ning võib viia ennustamatu olukorrani, mis ähvardab regiooni ja kogu maailma stabiilsust ja julgeolekut,» seisis avalduses.

Aastal 1996 loodud SCO koosneb viiest asutajaliikmest - Venemaa, Hiina, Kasahstan, Kõrgõzstan ja Tadžikistan -, ja 2001. aastal liitunud Usbekistanist. Lisaks on organisatsioonil viis vaatlejariiki - Afganistan, India, Iraan, Mongoolia ja Pakistan. Neist viimane on esitanud ka taotluse liituda SCO-ga.

Organisatsiooni kuue täisliikme pindala moodustab Maa suurima mandri, Euraasia, pindalast 60 protsenti, rahvastiku arv ulatub veerandini. Kui siia juurde arvestada ka vaatlejariigid, puudutab SCO poolt inimkonnast.

SCO ametlikud töökeeled on hiina ja vene keel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles