Läti pole rahul terviseametnike soovitusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Läti saatkond Tallinnas esitas kolmapäeval Eestile noodi, milles väljendas rahulolematust seoses Eesti tervisekaitseinspektsiooni eelmise nädala soovitusega mitte planeerida praegu koolilastega sõitu Lätti, kuna seal on suur oht nakatuda A-viirushepatiiti.


Noodi kohaselt pole selline soovitus kooskõlas rahvuvahelise praktikaga ning mõjub negatiivselt turismile kahe riigi vahel ja Läti mainele.

Läti välisministeerium nentis Eesti turistide suurt osatähtsust Läti turismimajanduses ja lisas, et turismiettvõtted on juba teatanud Eestist pärit turistide arvu langusest ning sellega kaasnevatest kahjudest.

Noodis meenutati, et sõidu vältimise soovitus antakse tavaliselt ohtlike epideemiate korral, kuid muudel juhtudel piirdutakse ettevaatusabinõude soovitamisega. Kõnealuse juhtumi puhul oleks tegemist soovitusega järgida isikliku hügieeni reegleid, nagu käte ning juur- ja puuviljade pesemine, ainult ohutu vee joomine ja vaktsineerimine enne sõitu.

Läti meenutas ka, et Maailma Terviseorganisatsioon pole kunagi A-hepatiidiga seoses soovitanud sõidust loobuda.

Inspektsioon põhjendas oma soovitust sellega, et A-viirushepatiiti nakatumise võimalus Lätis on üsna suur.

Läti välisministeeriumi kohaselt on riigis tänavu A-hepatiiti haigestunud üle tuhande inimese, neist suurem osa Riias ja selle ümbruses.

Mullu registreeriti Lätis 2915 haigestumist sellesse tõppe, Eestis oli neid juhtumeid umbes tosin.

Tervisekaitseinspektsioon lisas eelmisel nädalal, et kui Läti külastamine on vältimatult vajalik, tuleks vähemalt kaks nädalat enne kavandatavat reisi teha kaitsesüst A-hepatiidi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles