President Niinistö: kindral Makarovi jutt põhineb valel analüüsil

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö (vasakul) saabumas NATO tippkohtumisele Chicagos 21. mail.
Soome president Sauli Niinistö (vasakul) saabumas NATO tippkohtumisele Chicagos 21. mail. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö kohtus Mäntyniemi residentsis Soomes viibiva Vene kindralstaabi ülema Nikolai Makaroviga, võttes esile kindrali teisipäevase sõnavõtu Soome ja NATO koostöö teemal.

Riigipea sõnul on Venemaal kohati tihedamadki suhted NATOga kui Soomel, vahendas yle.fi. Lisaks ütles Niinistö, et kindral Makarovi arvamusavaldus põhines valel analüüsil.

«Ta oleks võinud tutvuda (välis- ja sisepoliitilise) aruandega, valitsusprogrammiga või sellega, mida ma ise rääkisin paar nädala tagasi televisioonis ning siis oleks meie NATO-seisukoht saanud talle selgemaks,» rääkis Niinistö.

Makarov ütles vastuseks presidendile, et on hea, kui teemadest räägitakse.

Soome Aleksandri Instituudi uurija Markku Kangaspuro sõnul tuleb kindrali väljaütlemist mõista kui suurriigi kommet vaadata maailma.

Instituudi asedirektor rääkis Soome rahvusringhäälingule, et soomlastel ununeb sageli ära laiem kontekst, mille kaudu suurriik jälgib arenguid enda ümber.

Kangaspuro sõnul tuleb Makarovi jutust välja üldine USA ja Venemaa suhete pingestumine.

Lisaks ka USA ja NATO ühine raketikaitsesüsteem, kuhu Venemaa ei kuulu. Ka paistab kommentaaridest välja süsteemi kuuluvate rajatiste ehitamine Poolasse, Rumeeniasse ja Bulgaariasse, nentis ta.

«Kui Vene kindralid joonistavad peastaabis kaarti, siis nad näevad, et NATO kui sõjaline liit nihkub Venemaa lähedusse ja selle ümber,» rääkis Kangaspuro.

Ja kui nüüd ka Soome tõhustab koostööd NATOga ja seda kas või Islandi õhuturbeoperatsiooni kaudu, siis tegemist on ühe lüliga pikas ahelas, selgitas ta.

Kangaspuro sõnul olid Makarovi väljaütlemised lisaks Soomele mõeldud Euroopale ja kogu maailmale.

Soomega seotud seiku on eksperdi sõnul tegelikult kaks. Kuna mõlemas riigis (Soome ja Venemaa) on uued presidendid, siis tahab Venemaa näha ja testida, millist välispoliitikat Soome ajab. Venemaa seisukohast vaadates on toonud olukorda muutusi ka Soome plaan osaleda koos teistega NATOsse kuuluva Islandi õhuturbeoperatsioonis, selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles