Kreeka-Türgi piir ähvardab viisavaba Euroopat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu siseasjade volinik Cecilia Malmström
Euroopa Liidu siseasjade volinik Cecilia Malmström Foto: AP / Scanpix

Illegaalsete immigrantide sisseränne üle Kreeka-Türgi piiri võib Euroopa Liidu ministreid ajendada tegema drastilisi muudatusi Schengeni viisaruumis.

Siseministrite kohtumisel Luksemburgis arutatakse, kas 26 Schengenisse kuuluvat riiki peaksid taastama piirikontrolli kuni üheks aastaks, edastab AFP.

Selle aasta alguses väljendasid Prantsusmaa ja Saksamaa oma muret, et ebaseaduslike immigrantide sisseränne põhjustab riikides suuri probleeme.

Rahvaränne on üks Euroopa kõige tundlikumaid poliitilisi probleeme keset majanduskriisi.

Alates 2011. aastast on illegaalne sisseränne Schengeni välispiiril kasvanud 35 protsenti, suures osas Araabia kevadest haaratud riikide kodanike tõttu. Kuid teine probleemne koht oli Kreeka-Türgi piir, kus registreeriti eelmisel aastal 55 tuhat sisserännanud immigranti.

Türgi odavlennud annavad inimestele võimaluse põgeneda kaoses ja vaesuses rabelevatest riikidest nagu Afganistan, Pakistan ja Somaalia, seega oodatakse sissevoolu kasvu.

Mustand dokumendist, mida AFP sellel nädalal nägi, ei ütle selgelt välja, kas ebaseaduslik immigratsioon annab põhjuse piirikontrolli tugevdamiseks. EL-i siseasjade volinik Cecilia Malmströmi sõnul pole Schengen mõeldud sisserände kontrollimiseks.

Ta lisas, et immigratsiooni probleemi üle muret tundev Prantsusmaa on alates nõudmiste esitamisest valitsust vahetanud, konservatiivse Nicolas Sarkozy asemel on riigi eesotsas nüüd sotsialist Francois Hollande.

Sarkozy ähvardas Aprillis, et Prantsusmaa lahkub Schengeni viisaruumist, kui illegaalset sisserännet kontrolli alla ei saada.

«Meie jaoks need nõudmised enam ei kehti,» ütles Malmström AFP-le. «Ma ei ole probleemi veel uue Prantsuse valitsusega arutanud, kuid ma olen kindel, et nad lähenevad sellele järgmisel ministrite kohtumisel konstruktiivselt.»

Hetkel lubab Schengeni leping suurendada piirikontrolli ainult terroriaktide kartuses või tähtsate ürituste korraldamise ajaks. Kuid kui ministrid uue leppega nõustuvad, siis taaskehtestatakse tugev kontroll piiridel kuueks kuuks, vajaduse korral kuni terveks aastaks.

Eelmisel aastal võttis Prantsusmaa vabaduse ajutisel sulgeda oma piir Itaaliaga, kui Araabia kevade sündmused ajendasid tuhandeid inimesi üle Vahemere Itaaliasse ja Kreekasse põgenema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles