Kubilius: Leedu ja Poola vajavad pausi suhetes mahajahtumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Andrius Kubilius (vasakul) koos Poola valitsusjuhi Donald Tuskiga.
Leedu peaminister Andrius Kubilius (vasakul) koos Poola valitsusjuhi Donald Tuskiga. Foto: SCANPIX

Leedu peaminister Andrius Kubilius nõustus president Dalia Grybauskaitė arvamusavaldusega, et Leedu-Poola suhetes on tarvis pausi emotsioonide mahajahtumiseks.

«Võimalik, et paus on vajalik, ma ütleksin nii – mõningase suhete emotsionaalse settimise mõttes, aga asjalikke küsimusi lahendatakse. Ma arvan tõepoolest, et paus emotsioonides oleks täiesti ratsionaalne ja kasulik,» ütles peaminister täna raadiojaamale Znad Wilii.

Kubilius ei pea suhteid Poolaga rahvusvähemuste küsimuses pingelisteks.

«Ma ei tea, kas nad on pingelised või me allume aeg-ajalt emotsioonidele,» ütles ta.
Valitsusjuhi sõnul tajub Leedu Poolat kui suurt ja tähtsat riiki.

«Tal peab olema oluline koht Euroopa Liidu tähtsaimate, suurimate riikide seas. Selline protsess toimub loomulikul moel, ning Poolale langeb suur vastutus üheks ELi täisväärtuslikuks ning tõepoolest mõjukaks liidriks saamisel,»ütles Kubilius.

«Võimalik, et need transformatsioonid nõuavad teatud aega, et riik saaks korralikult sellist rolli mängida ka kogu ELi mastaabis, ning väiksemate naabrite suhtes,» viitas ta.

Leedu president ütles sel nädalal nädalakirjale Veidas antud usutluses, rääkides suhetest Poolaga, et mõnes suhtes on parem teha paus, kui üritada parandada seda, mida ei ole võimalik parandada.

«Leedu peab oskama olla tark, kohaneda nende objektiivsete geopoliitiliste tingimustega, mis valitsevad tema ümber ja kogu maailmas, üritada neis oma huve kaitsta. Nende kolme aasta vältel on geopoliitiline olukord Leedu ümber muutunud, seetõttu muutus ka välispoliitika, üritades sellega kohaneda. Seetõttu räägingi, et parem on mõningates suhetes teha teatud paus, kui üritada parandada seda, mida praegu parandada ei saa,» sõnas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles