Advokaat: Obama valimine suurendas Guanatanamos piinamisjuhtude hulka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vanglate vastu protestijad Washingtonis.
Guantanamo vanglate vastu protestijad Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Guantanamo Bay vangla elanike olukord on president Barack Obama amaetiaja algusest alates muutnud viletsamaks, kuna valvurid võtavad enne laagri sulgemist veel viimast, väitis agentuurile Reuters üks sealsete vangide advokaat.

Inimõiguste advokaadi Ahmed Ghappouri sõnul muutus käitumine vangidega halvemaks detsembris, pärast seda kui Obama presidendiks oli juba valitud. Tema sõnul korraldatakse vanglas nüüd tihti peksmisi, lüüakse paigast liigeseid, pihustatakse kongidesse pipargaasi ja söödetakse vägisi näljastreike korraldavaid vange.



Alles esmaspäeval teatas Pentagon pärast viimase Guantanamo-raporti läbivaatamist, et kõiki allesjäänud vange hoitakse kurikuulsas asutuses praegu vastavalt Genfi konventsioonis kokku lepitud tingimustele.



31 Guantanamo vangi esindav Ghappour arvab vastupidist. «Kui kasutada oma kujutlusvõimet (vanglas toimuva kohta, toim), võiks öelda, et need traumeeritud, parema sõna puudumisel barbaarsed valvurid lihtsalt üritavad veel viimast võtta, kuna kardavad, et hiljem pole see enam võimalik,» kommenteeris mees, kelle sõnul on piinamisjuhtumite arv pärast Obama ametisse vannutamist veelgi kasvanud.



«Ma ei saa tõesti aru, miks saab keegi rahulduse vangide piinamisest, kuid pärast seda kui rääkisin mõningate Iraagis vigastada saanud valvuritega, kes süüdistavad kaudselt mu kliente oma vigastuste ja traumade eest, pole raske kaks ja kaks kokku panna,» rääkis Ghappour.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles