Albaania presidendivalimiste kolmas voor ebaõnnestus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania parlament
Albaania parlament Foto: Reuters / Scanpix

Albaania parlament ei suutnud kolmandat korda hääletada uue riigijuhi poolt, sest kaks peamist poliitparteid ei ole presidendikandidaati esitanud.

«Parlament peaks uuesti kohtuma esmaspäeval, et proovida neljandat korda hääletada,» ütles parlamendi spiiker Jozefina Topalli, vahendab AFP.

Põhiseaduse järgi peab parlament kuni viie hääletusvooru jooksul valima Albaania presidendi viieaastaseks ametiajaks.

Pärast neljandat hääletust on presidendikandidaadi valimiseks vaja lihthäälteenamust. Parlamendi 140 liikmest 73 kuuluvad Demokraatlikku Parteisse.

Kui parlament on ikka veel ummikseisus pärast järelejäänud kahte vooru, siis on valimised tühistatud ja kuulutatakse välja üldvalimised.

Demokraatlikku Parteisse kuuluv peaminister Sali Berisha on kandidaadiks pakkunud konstitutsioonikohtu kohtuniku Xhezair Zaganjori, kuid Sotsiaalparteist koosnev opositsioon soovib kandidaati, kes saaks suurema toetuse, kuid keeldus ühtegi nime ütlemast.

Albaania on politiilises kriisis olnud alates 2009. aastast, kui sotsialistid süüdistasid demokraate valimispettuses.

Uus president peaks valitama enne 24. juulit, kui praeguse presidendi Bamir Topi valitsusaeg läbi saab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles