Sajad inimesed nõudsid Kairos Shafiqi kanditatuuri tühistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kairos Tahriri väljakul.
Meeleavaldajad Kairos Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

Eile kogunesid Kairo Tahriri väljakule tuhanded inimesed, et nõuda eksriigipea Hosni Mubaraki viimase peaministri eemaldamist presidendivalimiste teisest valimisvoorust.

Väiksemad rahvakogunemised leidsid aset ka Aleksandrias ja mitmetes teistes linnades.

Lisaks protestiti liiga leebete karistuste pärast, mis Mubaraki, tema endise siseministri ja kuue politseiülema kohtuprotsessil anti. Mehed olid kohtu all seoses meeleavaldajate tapmisega 2011. aasta meeleavaldustel, mis viisid Mubaraki kukutamiseni.

«Ei mingeid vana režiimi jäänukeid,» kuulutas üks loosung, vihjates Ahmed Shafiqile, kes võistleb järgmisel nädalal teises valimisvoorus Moslemivennaskonna kandidaadi Mohammed Mursiga.

Mubarak ja tema endine siseminister Habib al-Adly mõisteti eelmisel laupäeval eluks ajaks vangi, kuid kuus julgeolekuülemat mõisteti meeleavaldajate tapmises õigeks. Kokku hukkus protestide käigus umbes 850 inimest.

Noored demokraatiameelsed mässulised korraldasid «kindlameelsuse reede», et nõuda enne esimest valimisvooru heaks kiidetud seaduse rakendamist ja liiga leebete kohtuotsuste vastu protestida. Seadus keelab Mubaraki valitsuse kõrgetel ametnikel presidendiks kandideerida.

Kohus asub neljapäeval, vaid kaks päeva enne teist valimisvooru, seadust uuesti läbi vaatama.

Ametlik uudisteagentuur MENA edastas üleeile, et Egiptuse ekspresidendi Hosni Mubarak tervis on halvenenud sestsaadik, kui ta meeleavaldajate tapmise eest eluks ajaks vangi mõisteti ja trellide taha pandi. Mubarak kannatab Kairost lõunas asuvasse Torah' vanglasse saabumisest alates «ägeda depressiooni» ja kõrge vererõhu all. Ta viibib vangla haiglatiivas, kuhu ta toimetati laupäeval pärast kohtuotsust.

84-aastane Mubarak mõisteti eluks ajaks vangi 2011. aastal tema kukutamiseni viinud protestide mahasurumise eest, mille käigus sai surma ligi 850 meeleavaldajat.

Eluaegse vanglakaristuse sai ka Mubaraki siseminister Habib al-Adly, kuid kuus politseijuhti mõisteti õigeks.

Süüdistaja nõudis Mubarakile surmanuhtlust ning eluaegne vanglakaristus on toonud Kairo tänavale rahulolematud rahvahulgad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles