Prantsuse sotsialistid asusid parlamendivalimisi juhtima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse Sotsialistliku Partei peaskretär Martine Aubrey.
Prantsuse Sotsialistliku Partei peaskretär Martine Aubrey. Foto: SCANPIX

Prantsuse presidendi François Hollande'i sotsialistid ja nende liitlased asusid pühapäeval toimunud parlamendi alamkoja valimiste avavoorus juhtima, näitasid lävepakuküsitluste tulemused.

Sotsialistlik Partei ja nende liitlased rohelised said ühtekokku umbes 40 protsenti häältest, teatas gallupifirma CSA. Endise presidendi Nicolas Sarkozy konservatiivne Rahvaliikumise Liit (UMP) oli 35 protsendiga teisel kohal.

Edu saatis ka Marine Le Peni parempopulistlikku Rahvusrinnet, mis sai umbes 14 protsenti häältest. Kommunistide toetatud Vasakrinne, mida juhib Jean-Luc Melenchon kogus seitsmeprotsendise toetuse.

Valimiste avavoorust võttis osa umbes 60 protsenti valijaskonnast.

Parlamendi alamkoja 577 kohale kandideeris üle 6500 inimese.

Igast valimisringkonnast valitakse üks rahvaesindaja. Kui kandidaat kogub pühapäevases esimeses voorus üle 50 protsendi häältest, pääseb ta parlamenti. Kui keegi ei saa sellist enamust, pääsevad teise valimisvooru kõik kandidaadid, kes koguvad vähemalt 12,5 protsenti häältest.

Üldvalimiste teine, otsustav voor toimub nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles