Iisraeli holokausti muuseumist leiti Hitlerit toetav grafiti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yad Vashemi muuseumis asuv ruum, kus saab näha holokaustis tapetud inimeste fotosid.
Yad Vashemi muuseumis asuv ruum, kus saab näha holokaustis tapetud inimeste fotosid. Foto: Reuters / Scanpix

Kümme loosungit, mis tänavad natside liidrit Adolf Hitlerit holokausti eest ja mõistab hukka sionismi, pihustati Yad Vashemi holokausti muuseumi ruumide seintele, ütles AFP korrespondent täna.

Peamised kahtlusalused on aktiivsesse ultraortodokssete juutide gruppi kuuluvad liikmed, kes protesteerivad tänapäevase Iisraeli riigisüsteemi vastu.

Ühel loosungitest oli kirjas: «Tänan Hitler imelise holokausti korraldamise eest, ainult sinu pärast saime me koha ÜROs.»

Teistelt grafititelt sai lugeda «Sionistide liidrid soovisid holokausti» ja «Kui Hitler ei oleks eksisteerinud, siis oleksid sionistid ta siia kutsunud.»

Punane-valge-must grafiti oli kirjutatud ametlikus heebrea kirjas ja allkirjastatud «globaalse küünilise maffia» poolt.

Muuseumi direktor Avner Shalevi sõnul ei ole mingit kahtlust, et vandaalitsejad olid ultraortodokssed äärmuslased. «Eriti häirivad sõnumid olid mürgised rünnakud sionismi vastu. Nende peamine motiiv oli, et holokausti põhjustasid sionistid,» ütles Shalev.

«Ühele loosungile oli alla kirjutatud «Maailma haredi judaism»,» lisas ta, kasutades heebreakeelset sõna ultraortodokssete juutide jaoks.

Politsei esindaja Micky Rosenfeld kinnitas intsidendi peamiseid detaile ja lisas, et alustatud on uurimine.

Haridusminister Gideon Saar mõistis vandalismi hukka ja oli kindel, et politsei tabab kurjategijad varsti. «Kes iganes rüvetas Yad Vashemi muuseumit nende häirivate loosungitega, tegi seda eesmärgiga häirida avalikku korda.»

Mitmed ultraortodokssed grupid ei usu, et juudiriik peaks eksisteerima ilma Messiaseta. Kõige tuntum rühmitus on Neturei Karta, kelle liikmed elavad Mea Shearimis, mis on ultraortodoksne piirkond Jeruusalemmas.

Yad Vashem on peamine muuseum Iisraelis, mis mälestab kuute miljonit juuti, kes tapeti natside võimuloleku ajal Teises maailmasõjas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles