Bangladeshi verine mäss vaibub

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bangladeshi pealinnas Dhakas asuva paramilitaarsete piirivalvevägede peakorteri juures puhkesid politsei teatel täna uued tulevahetused, samas kui paramilitaarsed sõdurid on tulnud tänavatele ka paljudes teistes linnades üle kogu riigi.


Eelnevalt olid võimud teatanud, et ülestõus on vaibumas tänu valitsuse amnestiapakkumisele. Eilsetes rahutustes, mille taga on piirivalvesõdurite rahuleolematus madala palga pärast, hukkus pealinnas umbes poolsada inimest, vahendas Reuters.

Bangladeshi uus naispeaminister Sheikh Hasina kutsus täna üleriigilises televisioonis mässajaid taas üles taanduma. Hasina võttis pärast detsembris toimunud valimiste võitmist võimu üle alles eelmisel kuul. Sellega lõppes riigis peaaegu kaks aastat armee toel kehtinud erikord.

«Pange oma relvad kohe maha ja minge tagasi kasarmutesse. Ärge sundige mind võtma kasutusele karme meetmeid ega ajage mu kannatust üle talutavuse piiri,» hoiatas ta. «Andke demokraatiale ja majandusele võimalus areneda.»

ATN Bangla eratelekanalis teatati viitega siseministrile, et mässajad hakkasidki seejärel uuesti relvi maha panema ning kasarmutesse naasma. Ka täna puhkenud lahingud on viimaste teadete järgi lakkamas. Dhaka tänavatel nähti viimastel BBC andmetel aga liikumas ka umbes kümmet tanki.

Bangladeshis on olnud viimastel aastakümnetel mitu sõjaväelist riigipööret, kuid eile ja täna puhkenud mässud ei paista olevat poliitilise taustaga, vaid vallandusid pigem sõdurite kehvade olmetingimuste pärast.

Dhakas mässama hakanud paramilitaarne BDR valvab tavaliselt riigi piire, ent toetab tihti ka regulaararmeed ja politseid teiste kaitse- ja julgeolekuülesannete täitmisel. BDRi juhivad tavaliselt armeeohvitserid. Kohalike ametnike sõnul oli üheks mässu põhjuseks sõdurite nõue, et edaspidi valitaks sellele üksusele ohvitsere oma ridadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles