ÜRO: miljonid põhjakorealased kannatavad toidupuuduse käes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lapsed
Põhja-Korea lapsed Foto: SCANPIX

Miljonitel põhjakorealastel on puudus toidust ja korralikust tervishoiust, mis puudutab igat kolmandat last, ning hetkel ei ole märke majanduskasvu edendavatest reformidest, ütles ÜRO.

Kuue ÜRO Põhja-Koreas tegutseva agentuuri sõnul toetub umbes 16 miljonit inimest (kaks kolmandikku rahvaarvust) riigi normimisele ja kannatab kroonilise toidunappuse käes, edastas AFP.

Umbes iga kolmas alla viieaastane laps on alatoitluse tõttu kasvus kängu jäänud. Tervishoiusüsteem on «kohutavas seisus» pidevate elektrikatkestuste tõttu ning vähem kui 30 protsenti ravimivajadusest on kaetud.

29. mai aruande järgi on Põhja-Koera ainuke Vaikse ookeani ääres asuv riik, mis ei vasta millenniumi arengueesmärkidele, mis peaks vähendama laste suremust, parandama lapseootel naiste tervislikku seisundit ja võitlema haigustega.

Ebapiisav juurdepääs puhtale veele ja halb hügieen on peamine põhjus, miks alla viieaastaste laste seas on levinud pidev kõhulahtisus.

Aruandes on kirjas, et lisaks panevad looduslikud katastroofid nagu üleujutused ja maalihked inimeste elu tõsisesse ohtu.

ÜRO sõnul on toidunappust võimalik parandada ainult valitsusepoolsete muudatustega, kuid lisaks aitab humanitaarabi päästa elusid. Põhja-Koreas asuvad ÜRO agentuurid vajavad umbes 160 miljonit eurot inimeste aitamiseks, kuid selle aasta maiks oli vähem kui 40 protsenti rahast neile annetatud.

Hetkel puuduvad märgid, et valitsus võtab ette struktuuri reformimise, kuid on avalikult tunnistanud, et riigis on tõsine toidunappus.

Eelmise aasta jaanuaris tegi Põhja-Korea esimest korda seitsme aasta jooksul ametliku palve rahvusvahelisele toiduabi organisatsioonile, kuid riiki lastavate abitöötajate arvu piiramine on ikka veel jõus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles