Hiina ei andnud Norra ekspeaministrile viisat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Norra peaminister Kjell Magne Bondevik.
Endine Norra peaminister Kjell Magne Bondevik. Foto: SCANPIX

Hiina ei andnud Norra ekspeaministrile Kjell Magne Bondevikile viisat, teatas Oslo täna.

Kristlik demokraat Bondevik, kes juhtis koalitsioonivalitsust aastatel 1997-2000 ja 2001-2005, pidi osalema sel nädalal Hiinas Maailma Kirikutenõukogu seminaril, kuid Hiina võimud teatasid eelmisel reedel, et ta ei saa viisat, edastas Norra välisministeerium.

Väidetavalt oli Bondevik seminarile kutsutud 30 välismaa delegaadist ainus, kellele viisat ei antud.

«See on kahetsusväärne. Olen kindel, et nad saavad ka minuta hakkama, kuid mulle oleks meeldinud seminaril osaleda. Võin vaid oletada, et hiinlased teevad veel kaks aastat hiljem probleemi (dissident) Liu Xiaobole Nobeli rahupreemia omistamisest, » ütles Bondevik ajalehele Aftenposten.

«Ma ei olnud Liule Nobeli preemia andmisega kuidagi seotud, kuid võib-olla lugesid Hiina võimud, et ma rääkisin preemia laureaadist positiivselt.»

Hiina saatkond Oslos otsust ei kommenteerinud.

Norra ja Hiina diplomaatilised suhtes muutusid jäiseks pärast endiselt vangis viibivale dissidendile Nobeli rahupreemia omistamist 2010. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles