Putin kiitis raha mõju Vene sündimusele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelanna lapsega.
Venelanna lapsega. Foto: TopFoto/SCANPIX

Lastesaamise eest raha maksmine on osutunud demograafilise kriisi leevendamisel heaks vahendiks, vahendas Venemaa peaministri Vladimir Putini tänast sedastust uudisteagentuur AFP.

«Sellel on olnud positiivne mõju,» ütles Putin täna Euroopa Nõukogu korraldatud tervishoiu- ja sotsiaalametnike konverentsil esinedes. Möödunud aastal sündis Venemaal 1,7 miljonit last, mis tähendab seitsmeprotsendilist tõusu võrreldes tunamullusega.


«Osaliselt oli see seotud viimastel aastatel käiku lastud sündimuse tõstmise meetmetega, nagu näiteks peretoetuste suurendamine ning erimaksed naistele, kes sünnitavad kaks või enam last,» rääkis Putin.

Veel presidenditoolil istudes tõotas Putin võidelda Venemaa rahvastiku vähenemisega. Muuhulgas allkirjastas ta toona seaduse, mille järgi makstakse igale naisele vähemalt teise lapse eest 250 000 rubla (ligikaudu 86 000 krooni).

Kui 1992. aastal elas Venemaal 149 miljonit inimest, siis praeguseks on see arv kukkunud 142 miljonile. Demograafide hinnangul pole aga venelaste probleemiks mitte niivõrd madal sündimus, kuivõrd lühikesevõitu keskmine eluiga. Näiteks keskmine Vene mees elab vaid 58-aastaseks, see tähendab, et 16 aastat vähem kui tema sookaaslane Lääne-Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles