NATO peasekretär hoiatas Süüriat Balkani saatuse eest

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmusseni sõnul võib Süüriat tabada sama saatus nagu Balkani riike 1990ndatel, kui Venemaa ja lääneriigid ei leia ühist keelt vägivalla peatamiseks.

Rasmusseni sõnul on NATO liikmesriigid pettunud, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsus ei nõustunud Kofi Annani rahuplaaniga ning keeldus riiki lubamast ÜRO ja Araabia Liiga saadikuid, vahendab New York Times

Rasmussen mainis, et ta nõustub Briti välisministri William Hague´iga, kelle sõnul hakkab olukord Süürias sarnanema sõjaga Bosnias 20 aastat tagasi, kui Venemaa ja lääneriigid ei suutnud kokku leppida, kuidas vägivalda peatada. 

«Üks õppetund, mille me Balkanilt saime, oli see, millised võivad olla tagajärjed, kui rahvusvaheline kogukond ei suuda jõuda kokkuleppele julgeoleku küsimustes,» ütles Rasmussen. «Täpselt sama näeme Süürias.»

Rasmussen rõhutas korduvalt intervjuus, et NATO ei kavatse sekkuda sõjaliselt Süürias, nagu sekkuti Bosnias ja Kosovos ning hiljuti Liibüas. Ta lisas, et sellise sõjalise sekkumise jaoks on vaja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni. 

«Kui me tahame kaasa aidata rahumeelsele lahendusele Süürias, siis minu arvates on väga tähtis, et rahvusvaheline kogukond seisaks ühiselt ning saadaks Assadi režiimile ühise sõnumi, et see järgiks rahvusvahelisi kohustusi ja lõpetaks oma rahva maha surumise,» märkis Rasmussen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles