Jaapan arendab radioaktiivse kiirguse mõõtmiseks välja uued õhusõidukid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam
Fukushima tuumajaam Foto: SCANPIX

Jaapani tuumaenergia esindus ja riigi kosmoseagentuur (JAXA) teatasid täna koostööprojektist, mis töötab välja spetsiaalsed õhu radioaktiivsust mõõtvad droonid.

Jaapan on sunnitud välja töötama või edendama süsteeme, mis mõõdaksid keskkonna radioaktiivset saastatust, pärast eelmise aasta 9-magnituudilist maavärinat ja tsunamit, mis põhjustasid Fukushima tuumajaama katastroofi, vahendas AFP.

JAXA esindajate sõnul on varem kasutatud kaugjuhitavaid helikoptereid, kuid need ei ole sobivad mägise piirkonna jaoks, kuna nad peavad lendama maapinna lähedal ja nende juhtijatel peab olema võimalus õhusõidukeid näha.

Mehitamata õhusõiduk võib lennata kõrgemal üle saastatud piirkondade. Plaanis on välja arendada 2,6 meetri pikkune droon 4,2-meetrise tiibade siruulatusega.

Fukushima radiatsioon on levinud tuule ja vihmaga üle kogu piirkonna kaugemale kui mitusada kilomeetrit tuumajaamast.

Kümned tuhanded inimesed evakueeriti tuumajaama piirkonnast, mis on siiani tõsiselt saastatud. Puhastustööd on väga aeglased ja mõned linnad võivad jääda asustamata kuni kolmeks aastakümneks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles