Iisraeli sõjaväelane: Süüria pärast võib puhkeda uus külm sõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljutised videod, kus on näha mässuliste edukaid rünnakud Süüria armee tankide vastu, vihjavad, et Assadi vastased on omandanud kaasaegseid tankitõrjerelvi.
Hiljutised videod, kus on näha mässuliste edukaid rünnakud Süüria armee tankide vastu, vihjavad, et Assadi vastased on omandanud kaasaegseid tankitõrjerelvi. Foto: SCANPIX

Maailm võib Süüria konflikti pärast naasta külma sõja aegadesse, samas kui Süüria ise võib lõheneda kaheks-kolmeks omavahel sõdivaks riigiks, teatas Iisraeli armeekomandör.

«Venemaa ja Hiina toetus (Süüria president Bashar) Assadile on meid viimas tagasi külma sõtta. Maailm ei ole ühemeheetendus,» ütles anonüümsust palunud kõrge sõjaväelane sel nädalal Reutersi teatel.

Allika sõnul on Süüria üle juba puhkenud piirkondlik varisõda (proxy war), kus Iraan ja Liibanoni Hezbollah-liikumine annavad Assadile otsest sõjalist abi.

«Võib vallanduda tõeline kaos. See võib võtta aastaid,» ütles ta.

ÜRO rahuvalvajate juht teatas üleeile, et 15 kuud kestnud konflikt on kasvanud täiemahuliseks kodusõjaks. Kahe kuu eest sõlmitud vaherahu ei ole toiminud, tapetud on veel sadu tsiviilisikuid, mässulisi ja Assadi julgeolekujõude.

Venemaa ja Hiina on küll toetanud ÜRO plaani saata Süüriasse vaatlejaid, kuid keelduvad heaks kiitmast jõu kasutamist, kaasa arvatud sõjalist sekkumist.

«Süürias on juba alanud varisõda – Iraan tarnib relvi oma alaviidi kliendile (Assadi režiim koosneb peamiselt šiiitliku alaviidi vähemuse esindajatest – toim) ja Türgi relvastab aktiivselt opositsiooni,» ütles parajasti Iisraelis viibiv Türgi analüütik Can Kasapoglu.

Mässuliste Vaba Süüria Armee saab toetust sunniitlikelt riikidelt nagu Türgi, Saudi Araabia ja Katar, mis on kõik USA liitlased.

Hiljutised videod, kus on näha edukaid rünnakud Süüria armee tankide vastu, vihjavad, et mässulised on omandanud kaasaegseid tankitõrjerelvi.

Iisrael näeb Süüria kodusõda osana araabia maailma sisesest võitlusest mõjuvõimu eest sunniitide ja šiiitide vahel.

«Assad nägi Gaddafi surma Liibüas ja Mubaraki saatust Egiptuses ja ta mõistab, et tal pole valikut. Ta teab, et tema alaviidi vähemus notitakse maha,» ütles juudiriigi ohvitser. «Me kõik teame, kuidas lugu lõpeb. Me lihtsalt ei tea peatükke.»

Sõjaväelase sõnul on praegu lahtine, kes saab Assadi järel võimule selles Esimese maailmasõja järel Briti ja Prantsuse koloniaalvõimude järel suvaliselt tõmmatud piiridega loodud riigis.

«Kes asendab Assadi? Kas kõik need doktorid Euroopas (eksiilis tegutsev opositsiooniline Süüria Rahvuskogu – toim) või Al-Qaeda?» küsis ta.

Süüria ei ole tema sõnul rahvusriik nagu Iraan või Egiptus ning võib seetõttu lõheneda kaheks või kolmeks riigiks.

Iisraeli sõnul peab olema valmis ka laiemaks regionaalseks sõjaks.

«Ei ole teada, mis selle vallandab, aga kõik on olemas väga suure tulekahju puhkemiseks. Pole teada, kes tiku süütab,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles