Leht: USA laiendab oma Aafrika õhuluurebaaside võrgustikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda sõjaväelased saamas sõjalist väljaõpet USA merejalaväelastelt, et võidelda Somaalias mässuliste vastu.
Uganda sõjaväelased saamas sõjalist väljaõpet USA merejalaväelastelt, et võidelda Somaalias mässuliste vastu. Foto: SCANPIX

USA sõjaväel on kavas laiendada oma salajast õhubaaside võrgustikku Aafrikas, et luurata terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja teiste sõjaliselt meelestatud rühmituste järele, kirjutab päevaleht Washington Post.

Jälgimistegevust korraldavad märgistuseta turbopropellermootoriga väikelennukid, mille peal on kaasaegseimad sensorid, mis katavad tuhandeid kilomeetreid lendudel õhubaaside ja maastikule rajatud maandumisradade vahel sel tohutul mandril, kirjutas leht.

Programm, mis algas juba 2007. aastal, märgib USA eriüksuste operatsioonide suurenemist viimastel aastatel ja luureoperatsioonide üldist ning pidevalt kasvavat militariseerimist enam kui kümme aastat kestnud võitluses Al-Qaedaga.

Nii näiteks kasutab USA rühmituse Al-Qaeda Islami Magribis (AQIM) järel luuramiseks õhubaase Burkina Fasos ja Mauritaanias. Samas Uganda baasidest lennatakse jälgima Issanda Vastupanuarmee (LRA) tegevust. LRA on jõhkrate meetoditega sissirühmitus, mille juht Joseph Kony on Rahvusvahelise Kriminaalkohtu tagaotsitavate nimekirjas sõjaroimade eest.

Leht märkis, et Washingtonil on Kony jälitamiseks kavas avada peagi veel üks baas Lõuna-Sudaanis.

Ida-Aafrikas luuravad USA lennukid Djibouti, Etioopia, Kenya ja Seišellide õhubaaside abiga Somaalia piirkonda, kus tegutseb Al-Qaedast inspiratsiooni saanud sissirühmitus Al-Shebab. Väidetavalt on USA kasutanud neid baase ka tagaotsitavate võitlejate ründamiseks.

Lehe kohaselt kuulub lennukiparki ühemootoriline Pilatus PC-12, mis on väike reisijate või kaupade vedamiseks kohandatud lennuk, mida toodetakse Šveitsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles