Türgi prokurör süüdistab propaganda tegemises kurttumma meest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide meeleavaldus.
Kurdide meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Prokurör Türgis Adanas nõuab 25-aastast vangistust kurttummale mehele, süüdistades teda mullu toimunud meeleavaldusel terroriorganisatsiooni propaganda tegemises, kirjutab ajaleht Hürriyet.


«Minu kliendil on võimatu hüüdlaused karjuda,» märkis süüaluse – 37-aastase Mehmet Tahir İlhani – kaitseadvokaat Tugay Berk. İlhani jaoks muudab propaganda tegemise veelgi keerukamaks see, et ta pole mitte ainult sündinud kurttummana, vaid ka kirjaoskamatu.

«On loogika ja terve mõistuse vastane esitada selline süüdistus kahtlusalusele, kellel puuduvad füüsilised võimalused teha organisatsiooni eest propagandat,» märkis advokaat. «Tõsiasi, et İlhan saadeti kohtu alla terroriorganisatsioonile propaganda tegemise eest on tragikoomiline. Me nõuame, et see seadusetus koheselt lõpetataks.»

Politsei pidas Lõuna-Türgis Mersini provintsis juurviljade hulgilao uksehoidjana töötanud İlhani kinni mullu 21. aprillil, kui seal käis kurdide Rahu ja Demokraatia Partei (BDP) meeleavaldus. Alguses otsustas Mersini kohus ta vabaks lasta, kuid hiljem võeti ta Adana provintsis selle küsimusega tegelenud kohtu otsusel taas vahi alla.

Adana prokurör esitas İlhanile süüdistuse terroriorganisatsiooni eest kuritöö sooritamise, terroriorganisatsiooni propaganda tegemise ja vahistamisel vastupanu osutamise eest ning soovitas karistada teda 25-aastase vangistusega.

Viipekeele tõlgi abil tunnistusi andnud İlhan eitas süütegusid. «Ma olin pärast töö lõpetamist turul teel koju, kui nägin meelt avaldavat gruppi,» kirjeldas ta. «Üks mu sõber seal žestikuleeris, et ma nendega liituksin, kuid ma keeldusin. Politsei sekkus kohe pärast seda.»

«Ma ei visanud kive, Molotovi kokteile ja ilutulestiku rakette politsei pihta,» lisas İlhan.

Advokaadi sõnul avaldasid BDP poolehoidjad meelt selle vastu, et valimiskomisjon keelas BDP toetavatel kandidaatidel 2011. aasta valimistel kandideerida ning sellel intsidendil polnud midagi pistmist terrorismiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles