Egiptlased valivad presidenti

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised Egiptuses.
Valimised Egiptuses. Foto: SCANPIX

Kuigi täna alanud Egiptuse presidendivalimiste lõppvoorus on valida kahe kandidaadi vahel, määrab riigi edasise käekäigu sõjavägi, mis paneb paika ka presidendi võimupiirid.

Vastamisi on riigi suurima opositsiooniliikumise Moslemi Vennaskonna kandidaat Mohammed Mursi ja mullu ametist taandunud autoritaarse presidendi Hosni Mubaraki režiimi viimane valitsusjuht ja endine kõrge sõjaväelane Ahmed Shafiq.

Lõppvoor kestab kaks päeva. Kellest saab Egiptuse neljas president pärast monarhia kukutamist ligi 60 aastat tagasi, selgub lõplikult 21. juuniks. Esialgsed tulemused peaksid saabuma aga juba varem.  

Presidendivalimised on võtmetähtsusega samm segases üleminekus demokraatiale, mis peaks riiki valitseva sõjaväenõukogu lubaduse järgi kulmineeruma 1. juulil, kui sõjavägi on lubanud uuele presidendile võimu üle anda.  

Samas on presidendivalimiste otsustavat vooru varjutanud riigi põhiseaduskohtu üleeilne otsus saata laiali islamistide kontrollitav parlament. See tähendab, et uue põhiseaduse koostamine läheb Mubaraki järel võimu võtnud sõjalisele nõukogule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles