Poolakad paluvad raha Auschwitzi säilitamiseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi nõukogu esimees ja endine Poola välisminister Wladyslaw Bartoszewski.
Auschwitzi nõukogu esimees ja endine Poola välisminister Wladyslaw Bartoszewski. Foto: AFP / Scanpix

Poola on palunud rahvusvahelisi annetusi selleks, et hoida alles rajatisi ja eksponaate kurikuulsas natsiaegses Auschwitz-Birkenau surmalaagris, kus ajaloolaste hinnangul hukkus Teise maailmasõja ajal rohkem kui miljon juuti.


Krakówi lähedal, Oświęcimi külje all asuv laagrikompleks laiub rohkem kui 200 hektaril, koosneb 155 hoonest ja 300 lagunenud rajatisest ning seal hoitakse sadu tuhandeid isiklikke asju ja dokumente.

Reutersi käsutuses on peaminister Donald Tuski kiri, milles ta kinnitab, et riikliku muuseumi juurde on loodud erifond miinimumkapitaliga 120 miljonit eurot, et lagunevaid eksponaate päästa.

«Auschwitz-Birkenau päästmine tähendab nende miljonite mälestuse päästmist, kes kannatasid ja mõrvati looma kombel. See on kogu Euroopa vastutus ja kohus,» rõhutas Poola valitsusjuht.

10. veebruari kuupäevaga dateeritud kiri on adresseeritud eeskätt nende riikide liidritele Euroopas ja mujal, kus elab suur juudi diasporaa. See tuli avalikuks alles nüüd.

Tuski sõnul puuduvad muuseumil endal vahendid ajahambast puretud hoonete ja esemete lagunemise kontrollimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles