Jaapani peaminister andis käsu tuumareaktorid tööle panna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Jaapani valitsuse otsuse vastu tuumareaktorid taas tööle panna.
Meeleavaldus Jaapani valitsuse otsuse vastu tuumareaktorid taas tööle panna. Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister andis täna käsu tuumareaktorid taas tööle panna, ehkki mullune Fukushima katastroof on tekitanud elanikes vastuseisu aatomienergiale.

Peaminister Yoshihiko Noda sai reaktorite sisselülitamiseks loa Fukui prefektuuri kubernerilt Issei Nishikawalt, kelle haldusalal asub Oi tuumajaam, mis varustab energiaga Lääne-Jaapani tööstust. Seejärel kohtus ta kolme ministriga, et langetada lõplik otsus.

Nishikawa ütles, et tema on sai eile tuumajaamade operaatorilt kinnituse reaktorite käivitamise ohutuse kohta ja on selle sammuga nõus. «Me saavutasime kokkuleppe, mis aitab stabiliseerida Kansai (Lääne-Jaapani) igapäevaelu ja tööstust,» ütles kuberner.

Reaktorite töölepaneku otsuse taga on kartus, et energianõudlus tõuseb ilmade soojenedes, kui jahutusseadmed käima pannakse, ja võib raskendada Jaapani majanduse toibumist.

Tokyo kesklinnas avaldas otsuse vastu meelt 500 peaministribüroo ette kogunenud inimest. «Ärge aktiveerige ohtlikke tuumareaktoreid,» võis nende plakatitelt lugeda. Eile anti Nodale üle 6,5 miljoni jaapanlase allkirjaga nõudmine tuumaenergiast loobuda.

Jaapani 50 töökorras tuumareaktorit, mis andsid koos möödunud aastal maavärina ja tsunami läbi kannatada saanud Fukushima elektrijaama nelja kompleksiga enne õnnetust ligi kolmandiku Jaapani elektrienergiast, on välja lülitatud mai algusest saadik. Oi jaama kaks reaktorit on esimesed, mis uuesti tööle pannakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles