Briti piiskopi vabandus Vatikani ei rahulda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benedictus XVI kohtumisel Rooma koguduste preestritega.
Benedictus XVI kohtumisel Rooma koguduste preestritega. Foto: AFP / Scanpix

Holokausti eitamisega maailma katoliiklastest ja juudikogukondades suurt pahameelt tekitanud piiskop Richard Williamson vabandas oma varasemate sõnade pärast, kuid paavstiriigi meelest ei ole see piisav.


Vatikani juhtkonna hinnangul ei küündi vabandus selleni, mida nemad nõudsid - et skandaalne vaimulik täielikult ja avalikult oma seisukohtadest holokausti osas lahti ütleks, vahendas Reuters.

«Kõigile hingedele, keda vapustas see, mida ma ütlesin, vabandan ma jumala ees,» teatas Williamson oma eilses avalduses, et rahustada maha neid, keda ärritas paavst Benedictus XVI jaanuarikuine otsus vabastada ta ekskommunikatsiooni alt, ületamaks paarkümmend aastat katoliku kirikus olnud lõhet.

Vatikani pressiteenistuse juht isa Federico Lombardi aga tõdes aga, et see avaldus «ei paista austavat kõiki tingimusi», mis esitati veebruari alguses, kui paavstiriik käskis Williamsonil täiesti ühemõtteliselt ja avalikkuse ees distantseeruda oma senistest positsioonidest holokausti suhtes.

Briti piiskop rääkis alles mõni päev enne ametliku kiriku rüppe tagasi pääsemist jaanuaris Rootsi televisioonile antud intervjuus, et ta ei usu gaasikambrite olemasollu Teise maailmasõja ajal ning tema arvates sai natsiaegsetes koonduslaagrites hukka mitte üle 300 000 juudi, kuigi suurem osa ajaloolasi on tunnistanud 6 miljoni juudi hävitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles